Allt som var rätt för 20-30 år sedan är kanske inte rätt idag

Tiderna förändras och människorna likaså. Den planering som gjordes för 30 år sedan kanske inte är rätt idag. Jag har själv i början av min tid inom politiken fått se att det som var rätt då måste tas nya grepp om idag.

Umeå är en stad som växer och för 30 år sedan var vi 30 000 färre sett till befolkningstalen. Nya grepp för vägar och boende inte minst ur miljösynpunkt är därför viktigt. Renmarkstorget och Rådhustorget hade säkert fått en annan funktion och utformande idag. Jag gillar inte riktigt hur det ser ut vilket jag även skrivit om tidigare. Renmarkstorget och turistbyrån är också ett exempel där vi ser att behoven är annorlunda idag.

Socialdemokratin är en rörelse som ständigt måste vara på sin vakt så man inte blir konservativ. Vi ska hela tiden forma samhället för att göra det bättre och då behövs också nya tankar i planeringen. Vi ska bygga mera stad vilket gynnar miljön och minskar resandet, så vill även människor leva idag. Det finns dock vissa krafter som tycker att allt var bättre förr men jag vill inte tillbaka till den stad jag flyttade till 1959. Tänk vilken förändring det har blivit och till det bättre.

Däremot är jag lite förvånad över att politiker i flera partier som varit med och skapat förändringarna och drivit på utvecklingen blir misstänksamma och menar att alla beslut som fattades då även skulle vara bestående. Ska Umeå fortsätta att växa är det många nya utmaningar som måste mötas och det innebär att vi måste förändra saker som bland annat vårt eget parti varit drivande för när det infördes. Jag har själv varit med och fattat många av besluten som var rätt då. Men precis som jag var övertygad då om att det var rätt är jag lika övertygad idag att vi måste fortsätta förändras om vi ska vara en tillväxtkommun.

Jag hoppas och tror att jag aldrig kommer att försvara saker som jag gjorde för 25 år sedan och säga att det inte får förändras. Min grundinställning är att morgondagen aldrig blir som gårdagen och med den synen menar jag att mycket behöver förändras förutom en sak; alla människors lika värde och en solidarisk politik där inte människors ekonomi ska styra vilka välfärdstjänster vi ska få del av. För att det ska lyckas behövs tillväxt som skapar nya jobb, främst i den privata sektorn, då vi behöver skatteintäkter för att finansiera en bra gemensam sektor och där det privata är med och tar riskerna – inte bara utdelningen.

* Björklöven
Ikväll är det upp till bevis mot Borås hemma. Jag sticker inte under stol med att jag blev besviken när man valde dom som motståndare i kvalet. Jag tycker att ju bättre lag man spelat mot desto bättre har man varit. Hemma har man varit mycket bra mot topplagen och nu gäller det att ta fram en vinnande inställning och inte lita på att allting ordnar sig. Det är som överallt annars att det är hårt arbete som gäller om man ska lyckas.

En kommentar

  1. Patrik L

    Jaha. Nu är du pågång igen. Igår skrev du – ”Ska världen verkligen lägga ner kraft på att försöka lösa en fullständigt omöjlig uppgift?. Idag skiver du att – ”Min grundinställning är att morgondagen aldrig blir som gårdagen och med den synen menar jag att mycket behöver förändras…”. Jag gissar att du menar att man ska jobba för det man tror på och det man vill förändra till det bättre. Rimmar ju dåligt med det du skrev om mellanöstern igår. Men du kanske har vaknat sedan igår och kommit till insikt. Isåfall säger jag grattis till dig och att din nya grundinställning är bättre än den du hade igår.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.