Bostadspolitiken med högerregeringen riskerar att haverera

Bostadsbyggandet går kraftigt neråt sedan högerregeringens tillträde. Det är ytterst få lägenhetesbyggen som startats med de nya reglerna. De små lägenheterna som har färdigställs är byggda med de regler om investeringsbidrag som den socialdemokratiska regeringen införde.

Små lägenheter är bra, dels som trivselboenden för äldre och dels för unga människorna som flyttar hemifrån. En sådan lägenhet har stigit med mer än 20 000 kr per år då högerregeringen tog bort investeringsbidraget. Dessutom har räntan stigit vilket gör att hyrorna är högre och som grädde på moset har vi fått reallönesänkningar som också gör boendet dyrare. Så inget går åt rätt håll när det gäller hyrorna.

* Att bygga på I20 området
Såg en notis om att centern vill bygga på I20-området. Det kommer att byggas där i framtiden och det har varit med som en del när vägarna har diskuterats. Däremot tror jag inte att en exploatering på I20-området har några stora pengar att tillföra vägsystemet. Det är en mindre markandel som är lämplig och det är dyra saneringskostnader som ännu är ogjorda efter militären. En stor del av området är inte heller lämpligt av många andra skäl.

Det är istället viktigare att vi bygger färdigt de områden som vi redan har påbörjat för då hålls exploateringskostnaderna nere, samt att det redan finns annan infrastruktur som skolor och dagis. Man ska vara försiktig innan man öppnar helt nya områden, men delar av I20-området kommer någon gång i framtiden att byggas, säg om kanske 15 år minst.

Ur miljösynpunkt är det också viktigt att bygga staden, inte minst ur kollektivtrafiksynpunkt och det är roligt och bra om centern för en gångs skull inser att bygga staden är den viktigaste miljöfrågan, inte bara att smeta ut all bebyggelse. Men en ny bostadspolitik på den statliga sidan är det viktigaste för en positiv utveckling.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.