Bussåkande i tjänsten, kollektivtrafik och nytt kommunalråd i Vännäs

Igår lanserade jag idén om att kommunen kanske ska ställa sina bussar till förfogande för gratisresor i tjänsten för kommunanställda. TV4 gjorde reportage om detta. Tyvärr så hade de i inslaget en undanskymd plats åt att det gällde resor i tjänsten utan speglade det mera som om att det rörde gratis resor för kommunanställda. Jag fick också intrycket av att det var så man framförde frågorna till vänsterns Tamara Spiric då hon utropade sig ha fått rätt. Jag tycker det är synd att man vinklar reportage på detta sätt. Gratis resor har vi alltid för tjänsteresor. Skillnaden nu är att jag vill föra över tjänsteresorna till kollektivtrafiken och då blir det ingen kostnad för förvaltningarna och nämnderna. Samtidigt som pengarna kan användas till annat.

* Mera resor med buss
Vi har tidigare diskuterat en samordning mellan färdtjänst och sjukresor med en gemensam beställningscentral. Förslaget föll då landstingets samtliga partier inte ville upphandla tjänsten. I Umeå kommun provade vi gratis bussåkande för färdtjänstberättigade med gott resultat som gjort att färdtjänstkostnaderna sjunkit. Kanske bör även landstinget göra ett försök med ett liknande system och ge landstingsanställda som reser i tjänsten möjlighet att åka ’gratis’ buss och endast hämta ut biljetter för resorna.

Det skulle spara pengar och landstinget borde kunna erbjuda samma sak för de aktiviteter vi har i regionförbundet i Västerbotten då anslagen dit blev lägre än vi hade trott. Då skulle förbundet indirekt få pengar till övrig verksamhet. Samma sak när det gäller sjukresor. Man ska inte krångla till det utan skicka hem en biljett för resan till sjukhusen, ni betalar ju ändå underskottet för mellankommunal trafik. Om alla hjälptes åt skulle det bli lättare att klara luftkvaliteten i Umeå kommun.

* Privata företag
För företagen skulle det också vara bra om man tog till sig idén att få sina anställda att åka kollektivt i tjänsten och jag gissar att även där skulle det bli ett positivt ekonomiskt resultat och ett riktigt bra miljöresultat.

* Kollektivtrafiken är billig
Det är heller ingen som helst tvekan om att kollektivtrafiken är det billigaste sättet att resa med de låga priser som finns. Man glömmer ofta bort omständigheterna med parkeringar som kostar förhållandevis många kronor samt att det går åt en hel del tid att söka parkeringsplats.

* Dagens VK
Idag rapporterar VK i en av sina rubriker att en nöjesprofil åtalas för insmugglad vodka. Däremot förstår jag inte då jag läser ’Den 30-årige eventföretagaren är misstänkt för att ha försvarat 324 flaskor insmugglad vodka på en adress i Umeå’. I vissa fall kan man förstå att människor vill försvara sin egendom men smuggelsprit det var något nytt.

* Grattis Johan
Johan Söderling blir Vännäs nye socialdemokratiske kommunalråd. Det är till att gratulera även om ditt liv kommer att förändras radikalt då du nu alltid är allas egendom, samt att den reglerade arbetstiden inte finns. Vi kommer säkert att ha mycket med varandra att göra och jag hoppas att vi kan ha ett gott och utvecklande samarbete inom Umeåregionen till gagn för våra medborgare. Jag får avsluta med att tacka Matts Lundgren för det samarbete vi haft under alla år då vi har känt varandra sedan 1964 i byggbranschen och Byggnads och under en tid där facken gav inspiration att jobba med politik.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.