Sandström (m) torskar dit på dagens fullmäktige, polisutbildningen & kortsiktigt klirr i kassan m.m.

Sista måndagen i månaden har vi alltid kommunfullmäktigesammanträde. Idag har vi inte speciellt många eller tunga beslutsärenden. Det är lite synd att ärendehanteringen varierar men det är svårt att göra något åt för är ärendena färdigberedda så ska de självklart upp till beslut. Däremot finns det en massa enkla frågor och interpellationer och jag ska belysa några:

* MODERATEN NICKLAS SANDSTRÖM TORSKAR DIT
Sandström (m) har skrivit en interpellation som handlar om huruvida skolan upphandlar den utrotningshotade torsken. Och visst är det bra att han engagerar sig för den utrotningshotade torsken men det blir lite ihåligt för tyvärr är det inte i en enskild kommun som man styr detta. Det har att göra med vilka kvoter som EU och Sverige ger fiskarna.

Hade den sittande högeralliansen velat så skulle de ha kunnat lägga i stort sett fiskestopp på de områden som ligger i Sverige. Istället har man inte gjort ett enda dugg utan lät överfiskningen fortsätta och även om det är en centerpartist som är jordbruksminister så är det regeringen som fattar beslut.

Sandström bör istället fråga sig varför han inte har valt att agera för torskens fortlevnad genom att påverka sitt eget parti i regeringen. Jag tycker det är ett märkligt dubbelspel och att han torskar dit på frågan.

* PRESSKONFERENS UNDER FULLMÄKTIGE
Idag ska vi på fullmäktige hålla en presskonferens under pågående sammanträde för att redovisa den avsiktsförklaring som vi har jobbat med tillsammans med statens förhandlingsman om väginvesteringarna. Vi får verkligen hoppas att det förslag som först är en avsiktsförklaring sedan förhoppningsvis blir ett beslut, detta då vi vill vara aktuella för en överenskommelse med regeringen i höst.

* POLISUTBILDNINGEN
En av Tomas Bodströms första uppgifter som justitieminister (jag tror det var på hans andra dag) var när han invigde polishögskolan här i Umeå. Besluten var det första i flera om att flytta utbildningen från Stockholm, först till Umeå och sedan till Växsjö som idag har 216 platser och Umeå 144. Stockholm har 335 platser. Under Tomas tid har utbildningen byggts ut och den nya utbildningen har förlagts till universitetet.

Nu ska tyvärr utbildningsplatserna i Umeå och Växsjö bantas till 48 st. och i Stockholm till 250 platser per termin. En orsak till att utbildningsplatser förlagdes utanför Stockholm var för att man lättare skulle kunna rekrytera från norra och södra delarna av landet.

Förverkligas beslut är det ytterligare ett exempel på att högeralliansen koncentrerar allt verksamhet runt Stockholm. Ska vi ha ett rättssäkert samhälle så känns det inte rätt att dra ner på polisutbildningen så pass mycket. Det är dags att Anders Ågren börjar göra något för att polisutbildningen i Umeå inte ska drabbas så hårt. Annars känns det som om polisutbildningen är hotad.

* VALET I ZIMBABWE
Det är på många platser runt om i världen man väntar på valresultatet från Zimbabwe och förhoppningen är att diktatorn Mugabe ska förlora. I många länder är det fortfarande oklart hur väl demokratin fungerar och om det sker valfusk. När det gäller Zimbabwe får vi vänta och se. Zimbabwe har tidigare varit ett rikt land men det har förändrats och nu är man ett riktigt fattigt land. Från Umeå fanns ett intresse av att försöka få Harare som vänort då det var en utbildningsstad med framtidstro men nu blev det inte så av olika anledningar.

* OM VIN & SPRIT SÄLJS ANVÄND PENGARNA TILL INFRASTRUKTUR
Vin och sprit ska högeralliansen sälja, men den typen av bolag borde kunna stanna i svensk ägo då bolaget har en roll i alkoholpolitiken. Nu riskerar det att bli lite kortsiktigt klirr i kassan vid en försäljning medan man missar den årliga avkastningen. Priset för en försäljning är för lågt. Om man trots allt beslutar sig för att sälja bör pengarna användas till väg- och järnvägsbyggen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.