Förändra vissa bidrag så att skogen kan fortsätta bidra till välfärden

I fredags var jag på länsstyrelsen med den nya funktionen insynsråd. Vi gick igenom vilka arbetsuppgifter som finns framför oss samt vilka speciella uppdrag som länsstyrelsen har. Ett handlade om ett EU-uppdrag som kortfattat går ut på att veta hur man ska klara av råvaruförsörjningen i Europa. Det gällde främst malm och skog.

Sverige som land har mycket av båda råvarorna men malmen är begränsad och det finns ingen nybildning. Malmen är kanske därför inte är det mest akuta då ju dyrare den blir desto större nytta för landet. Skogen däremot är förnyelsebar men med en viss omloppstid och just nu växer det för lite i förhållande till industrins behov som tidigare importerat ganska stora mängder från Ryssland.

Med Putins nya högre skatter blir emellertid skogsråvaran dyrare och orsaken är nog att han vill göra som oss och förädla mer på hemmaplan. Jag är dock övertygad om att vi måste förändra en hel del saker, som t.ex. att börja gödsla för att öka tillväxten. Till på köpet tar ju skogen upp mer koldioxid. Jag tycker också att en del bidrag måste omprövas.

Idag behövs inte all mark för odling av foder och då måste det vara fel att fortsätta ge bidrag för att hålla dessa öppna. De har ju även tidigare, kanske för 100 år sedan, funnits skog på dessa marker. Skog som avverkades när man skulle skaffa fram föda till befolkningen. Idag är det överskott på livsmedel, om än ojämlikt fördelat över världen. Den odlingsmark som idag hålls öppen genom att man då och då slår gräset och som endast är till gagn för råttor och små möss borde användas till annat.

Därför måste bidragen förändras eller tas bort för mark som inte odlas. Istället bör bidrag ges till skogsplantering om det inte finns behov av marken för andra ändamål. Då skulle vi även i framtiden, säg om 50 år, kunna garantera en välfärd för våra barnbarn.

Skogen har bidragit i hög grad till dagens välfärd och kan göra det även i framtiden. Helt enkelt; återställ en del av marken till vad den använts till i tusentals år – nämligen skogsproduktion som i sin tur kan vara papper, trävaror i stort och kanske resterna till biobränslen.

* Duktiga Norrlandpappor!
Pappor i Norrland får oftare vårdnaden om barnen vid skilsmässor, 20 % här mot 15 % i resten av landet. Pappor i Norrland är också bättre på att ta ut föräldraledighet, allt detta enligt DN. Jag är inte förvånad över dessa siffror då det bor många människor med vänstersympatier här samt att vi arbetar med jämställdhet.

Vi socialdemokrater vill inte ha ett ojämlikt samhälle där kvinnas plats enbart är att stå vid spisen och ta hand om barnen. Detta speglar sig också i att vi är emot vårdnadsbidrag och hushållsnära tjänster som skapar ett ojämlikt samhälle.

2 kommentarer

  1. Patrik L

    Är du riktigt riktig i huvudet?? Menar du verkligen att barn vars pappor är ”höger röstare” skulle vara emot jämställdhet och att dom bara vill se kvinnan vid spisen. Du är ju bara för mycket! Driver du med oss på bloggen? För övrigt så kan jag berätta att avdrag är frivilliga. Dvs att man måste inte dra av för en utgift om man inte vill även om det är tillåtet. Göran Persson måste väl ändå anses vara sosse och han gjorde fullt avdrag för hushållnära tjänster förra året. Det är större sannolikhet att din generation vill se kvinnan vid spisen. Det är defenitivt ingen partipolitisk åsikt. Åtminstånde inte på högerkanten.

  2. Krister Larsson

    En förklaring till varför norrländska pappor tar ut föräldraledighet är troligtvis älgjakten. Det låter orimligt men spelar faktiskt in. Detta har t.o.m. JÄMO redogjort för.

    Att påstå att det skulle vara vänstersympatier som spelar in är nog att hoppas på för mycket. Möjligtvis universitetet i Umeå då högutbildade ofta är mer jämställda.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.