En ekonomi i fritt fall

De ekonomiska förutsättningar och prognoserna för framtiden ser mörka ut. USA håller på att sätta hela världsekonomin i gungning bl.a. på de boendelån som finns. Systemet har skapats av några som gjort sig multirika, om jag minns rätt.

Det går inte heller så bra för Sverige som regeringen vill göra gällande, ivrigt påhejade av sina lokala politiker. Det som har hänt ekonomiskt i positiv anda i början av perioden berodde inte på den nu sittande regeringen.

Igår presenterade Nordea sina ekonomiska bedömningar. Kort sagt kan man säga att det ser dystert ut och det beror inte endast på den finansiella krisen. Bedömarna tror att exporten minskar och den analysen är nog rätt. Då minskar köpkraften och arbetslösheten ökar. Då minskar också den inhemska efterfrågan och handeln avtar. Både skatteintäkter från löntagarna och momsen minskar.

Arbetslösheten innebär kostnader för både staten och kommunerna. Ersättningsnivåerna har dessutom sänkts vid arbetslöshet. När intäkterna minskar kommer säkert förslag om att skära i välfärden istället för att ta ut skatt för välfärden.

Regeringen har haft en medveten politik att sänka skatterna i högkonjunkturen och nu kommer den klassiska högerpolitiken att gå ut över välfärden då skatteintäkterna minskar.

* Vart har allmänbildningen tagit vägen?
Förut var det allmänt känt, ung som gammal, vad olika nyckelpersoner heter. Jag är övertygad om att få vet vad FN:s generalsekreterare heter, Ban Ki-Moon. Jag tycker att vissa namn bör man snappa upp som t.ex. FN-chefen men också de viktigaste stadsråden som den nuvarande statsministern Reinfeldt, nuvarande finansministern Anders Borg och nuvarande utrikesministern Carl Bildt.

De andra kan man ha överseende med då de oftast pratar om saker som istället ligger på kommunerna ansvar. Skolan har självklart ett ansvar för alla elevers allmänbildning och det andra ansvaret ligger på oss själva. Vi politiker har ett eget ansvar för att folk ska veta vilka vi är så att de kan ta kontakt med oss om de vill.

En kommentar

  1. Thomas Forsvall

    bitter över att S inte fick fortsatt abonnemang på regeringsmakten?
    Friåret kostade den arbetande befolkningen stora pengar på pensionärers och skolelevers bekostnad!
    Vari ligger felet att fler människor arbetar numer kontra det socialistiska bidragssystemet?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.