Högerregeringens skattepolitik är nedskärningar

Det är väl ingen hemlighet att jag tycker att det är helt fel att höja skatten i landsting och kommuner idag. Många av oss har en sämre ekonomi i sikte. Orsaken till detta är flera men framför allt för att staten inte kompenserar kommunerna och landstingen. De kompenserar heller inte inrättningar som Norrlandsoperan, museet och andra myndigheter för de kostnadsökningar som kommer – inte minst på grund av att personalen vill ha och har rätt till högre löner.

Kommuner och landsting, framförallt socialdemokratiska kommuner och landsting, ska inte ta fram egna pengar och täcka upp för de neddragningar som regeringen genomför. Neddragningar som minskar välfärden.

Vi är ett parti som värnar en välfärdspolitik och det kostar medan högeralliansen vill rasera stora delar av den generella välfärdspolitiken. De sänker skatterna vilket riskerar att skapa en amerikaniserad välfärd med någon form av grundgaranti för dem som inte har det alltför fett i plånboken. Till skillnad mot dessa så kommer de som har den bästa ekonomin att kunna köpa sina egna privata försäkringar vilket garanterar dem vård och andra tjänster utan att behöva stå i kö.

Flera av valfrihetsreformerna som kommer är steg i samma riktning. Låt oss därför rikta kraften mot de försämringar som högerregeringen pådyvlar i de kommunala verksamheterna vilket dom följaktligen bär ansvaret för.

Välfärd kostar pengar och pengar i det offentliga är skatter i alla dess olika former. Staten har ett ansvar att ge kommuner och landsting de pengar de behöver för att genomföra det staten har bestämt att vi ska genomföra. Alltså, gör så.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.