Högeralliansen och bensinpriset

För två år sedan var det valrörelse och en fråga som var mycket het var bensinpriset, främst skatterna på bensinen. Idag kan vi konstatera att bensinpriset aldrig någonsin varit så högt som nu och då får vi inte glömma bort att det är länge sedan dollarkursen varit så låg. Men skulle dollarns värde ha legat kvar på samma nivå som tidigare hade säkert priset minst varit ett par kronor högre.

Nu ska man inte skylla det höga bensinpriset bara på högeralliansen men de gick till val på att sänka bensinskatten. Inte minst här i Västerbotten gick högeralliansens riksdagskandidater ut och lovade sänkt bensinskatt och mer eller mindre spottade på oss för den skattepolitik vi fört på bensinen. Kristdemokraterna, centern och moderaterna drev frågan hårt.

I förra budgeten skedde det en skattehöjning med 17 öre per liter och då säger kristdemokraterna att det beror på att klimatfrågan hamnat i fokus på ett helt annat sätt än i valrörelsen. Man kan bara konstatera att högeralliansen gjort tvärtemot vad man sa i valrörelsen, ett bedrägeri mot väljarna.

Ur demokratisk synpunkt är det allvarligt att man säger en sak i valrörelsen och så gör man precis tvärt om i verkligheten. Och vart bensinpriset eller drivmedelspriserna tar vägen törs nog ingen sia om. Jag för min del tror att priserna kommer att stiga mer även om inga skatter höjs. Efterfrågan i världen är större än tillgångarna och inte minst därför behöver Sverige satsa mer på järnväg och inte göra som högeralliansen och dra in på investeringarna. Även detta lovade en del partier i högeralliansen, dvs. att man skulle bygga Norrbotniabanan.

* Schlager & trav
Schlagerfinalen blev en stor besvikelse då Sverige hamnade lågt ner på listan men det var nog media som trissade upp förväntningarna och sa att vi var en favorit. Idag är det elitloppet som gäller och att uppleva det på plats är en härlig upplevelse. Tyvärr har jag ingen säker vinnare att ge tips om men det får ni stå ut med.

3 kommentarer

  1. Patrik L

    Ska en sosse prata om sviknalöften?!! Listan kan göras hur lång som helst på det området. Jag pratade med mina föräldrar om det. Dom kommer tydligt ihåg när Göran Persson lovade 10 000 platser för äldreboende. Det blev i själva verket 10 700 platser mindre. Minskningen blev större än den utlovade ökningen! Kasta inte sten när du sitter i glashus. Känner du till det talesättet?

  2. Bengt Nilsson

    Inför valet 2002 lovade socialdemokraterna 10 000 nya äldreboenden fram 2006. Facit blev att antalet äldreboende i landet minskade med 13 500. Åter lovar socialdemokraterna genom äldreminister Ylva Johansson fler äldreboenden under kommande år. Med tanke på hur det blev under denna fyraårsperiod finns all anledning att vara kritisk till denna typ av löften från socialdemokraterna.

  3. Karl Pettersson

    Annika Billström blev inte särskilt poppis efter sitt brutna vallöfte. Säger man före valet att det inte blir några trängselavgifter och sedan gör helt om för att the Big Boss i Rosenbad köpt stöd av de gröna hamnar man direkt i svekdebatt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.