Lekplatser skadar barn?

Det är en av de nyheter som man har kunnat läsa här i veckan och när man läser detta så ställer man sig omedelbart frågan; vad det beror på? Vi har fått nya regler i kommunerna om hur lekplatserna ska utformas och det har satsats stora pengar på att åtgärda dem. Trots detta har olyckorna ökat med 50 % på 10 år.

Jag har många gånger frågat mig för vem som det skapas nya regler och om de ger den önskade effekten. Nu kommer också regler om hur köken ska vara i förskolor. Regler som fördyrar och ger mindre verksamhet till barnen.

Ibland undrar man om inte vissa regler kommer fram pga. starka lobbygrupper. T.ex. i fallet om lekplatser och om det är företag som säljer utrustning som legat bakom de nya reglerna för att de ska få sälja mer. Sen skyller man på regelbyråkratin.

För jag är mycket skeptisk till hur EU jobbar med att ta fram nya regler. I många fall tillsätts grupper med folk involverade från industrin. Istället bör vi bli mer försiktig med att ta fram nya regler och det är inte alltid att de kan garantera att de leder till mindre olyckor.

* Kör över moderaterna
En annan sak som man har hört här i veckan är att Mats Odell gärna vill gå vidare med regionfrågan och vi får hoppas att de övriga i regeringen har mod att köra över moderaterna.

* Angående förskolan och barngrupper
Jag kan konstatera att alla inte är helt påläst om vad som sagts. Vårt löfte om mindre barngrupper (15barn/avdelning i genomsnitt) ska vara uppfyllt vid 2009 års utgång. Något annat har aldrig utlovats och det budgetförslag som ligger ska klara detta om inte regeringens politik gör att skatteinkomsterna minskar mer än vad som nu är prognosticerat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.