Förvånade reflektioner över gårdagen

Vi hade budgetfullmäktige igår och inte oväntat så slås det upp idag i media som om att vi förlorade på en massa punkter när det gäller de särskilda uppdragen, samt att högeralliansen är lyckliga då de aldrig har fått igenom så mycket.

Orsaken att vi röstade emot förslagen till särskilda uppdrag var helt enkelt att vi tycker det är dumt att behandla en fråga fler gånger då de allra flesta av uppdragen som de fick igenom redan pågår.

Om man vill läsa vilka uppdrag som vi förlorade så kan man läsa vår röstförklaring under punkterna 35, 42, 47, 49, 51, 52, 54, 60, och 87. Det framgår ganska väl varför vi inte gick på ett bifallsförslag. Men jag kan inte se att VK ens tog in en notis om detta, kanske inte så förvånade.

* Alliansspricka
I inledningsanförandena var det fler som pratade mer om befolkningsmålet än om innehållet i budgeten. Jag kan dock glädjande nog konstatera att vi fick med oss moderaterna om att vi måste öka tillväxten.

Däremot fick man igenom en minoritetsåterremiss på befolkningstalet som kommer att ändras. Edvinsson (c) gjorde bl.a. en lite föreläsning där han visade att Umeå var 2:a i tillväxtligan sedan 1974 års kommunsammanslagning. Han citerade en professor i detta.

Tyvärr glömde Edvinsson kanske medvetet bort att tala om att han skrev att om Umeås befolkningsökning fortsätter i samma takt som bakåt i tiden till 1974 så kommer vi att vara 188 000 invånare 2050. Dvs. i storts sett samma takt som tidigare.

Att gå på linjen som motståndarna till ökad tillväxt har – ja, då kommer Umeå att sakta men säkert hamna i en utförsbacke.

* Dubbla budskap
Företrädare från alliansen gick fram med olika budskap om hur Umeå styrs under gårdagens fullmäktige. Sellström (kd) lekte som vanligt med pinnar eller dockor och sa att vi inte styr. Pernilla Djärv (c) å sin sida sa att vi toppstyr. Dom som med utomstående ögon tittar på oss säger att vi styr bäst i landet och har de mest utvecklade styrsystemen. Sveriges kvalitetskommun är ett sådant exempel.

Vi har i alla fall styrt de flesta av åren mellan 1974 och 2008. Av 34 år har vi lett kommunen i 28 varav 3 av dessa i samlingsstyre med borgligheten under 70-talet. Resultatet är 2:a i tillväxtligan. Det är vi stolta över och välfärd har gått före skattesänkningar. Vi har en gång gått fram med ett förslag om sänkt skatt men fick nej till detta 1991 i fullmäktige.

* Skenet bedrar
Edvinsson (c) sa också under debatten att den här budgeten har man lagt i skenet av alliansenighet. Ja just det – i skenet av enighet. Men frågan är ska vi växa i samma takt som tidigare eller ej?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.