Är inflationspolitiken ett mendel för mindre verkamhet i offentlig regi

Dagens blogg lägger jag ut ovanligt tidigt beroende på att jag ska åka till Vasa i Finland och representera kommunen på deras bostadsmässa tillsammans med vår byggnadsnämndsordförande Åsa Ögren. Får se om det finns några nyheter som vi kan ta med oss hem

Inflationen har aldrig varit högre än nu på 15 år och även då hade vi en borglig regering. Då blev det räntechocker och andra angrepp på välfärden. Jag har sagt det tidigare att jag tror det är en medveten politik för att försämra för vanligt folk med vanliga inkomster då inflationen ger att det inte blir några reallöner, det vill säga att de anställda får mindre att röra sig med och att regeringen vill ge till dem som redan har, vilket vi sett av skattepolitiken.

Av meddelande som jag läst från alliansmötena från Almedalen ska regeringen nu öka konkurrensen för att få ner priserna och inte minst mellan offentlig och privat verksamhet. Hur företagen hanterar sina mellanhavanden är väl svårt. Detta kan bara tolkas på ett sätt att man vill tvinga det offentliga till att avstå från att göra vissa delar själva för jag tror inte man vill att det offentliga ska få konkurrera med det privata, om man kan kalla det konkurrera när man gör saker man är ålagda. Hur man ska få det att fungera i många av de små kommunerna förstår jag bara inte och de som styrs borgligt har inte satt ut mycket på upphandling.

Jag tror att det offentliga kan konkurrera det vill säga göra saker lika bra och till ett bättre pris än det privata på de områden man är satt att sköta för det ska ju inte finnas vinstintresse i det offentliga
.
Jag vet att det offentliga inte har kunnat matcha löneutvecklingen på direktörsnivå där de giriga direktörerna i de börsnoterade bolagen fått ersättningarna och i dem ingår löner, bonusar och pensioner med 21 % då löntagarna fått 3 % och mediankostnaderna stigit med 3,3 %. Stora bonusar faller till och med ut när företagsresultaten är dåliga och när det gått bra är det väl den stora mängden löntagare som ändå gjort jobbet.

I det offentliga har det skett bra produktivitetsutveckling som en del använts till löneutrymme för kommunerna har inte kompenserats av staten för kostnadsutvecklingen.

Jag blir inte förvånad över om direktiven till Konkurrensverket indirekt är en beställning från svenskt näringsliv att kommunerna ska tvingas sätta ut mera på entreprenad trots att vi vet att vi är effektiva men regeringen vill inte erkänna att det är deras egen politik som bär ett mycket stort ansvar för att inflationen ökar.

2 kommentarer

  1. Lars Petter Björkman

    Lennart Holmlund lägger fram en absurd teori om orsaken till den höga inflationen:
    ”Jag har sagt det tidigare att jag tror det är en medveten politik för att försämra för vanligt folk med vanliga inkomster då inflationen ger att det inte blir några reallöner, det vill säga att de anställda får mindre att röra sig med och att regeringen vill ge till dem som redan har, vilket vi sett av skattepolitiken.”

    Det som jag blir intresserad av att veta är om Holmund verkligen tror på det han säger eller om han medvetet hittar på en konspirationsteori om regeringens planer för att öka klyftorna. Holmlund verkar vilja få oss att tro att regeringen är så lömsk att den även använder inflationen som hjälp för att trycka ner de fattiga ännu mera.

    Om Holmlund lyckas med sin ”kampanj” blir det enklare i nästa val, han slipper prata om ideologi och politik och kan enkelt hänvisa till det faktum att alliansen endast ser till de rika och att de tom använder inflationen som medel för att göra det sämre för de fattiga.

    Jag tycker att man kan kräva något större verklighetsförankring i uttalanden från ett kommunalråd.

  2. Paul Karlsson

    Du har helt enkelt för höga krav en KS ordförande har många saker att göra och då kan han inte vara bäst i alla ämnen 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.