Demokrati och elevinflytande & alliansen mot jämställdhet

* Demokratin lever den?

Igår hade vi kommunfullmäktige som är det direktvalda lokala parlamentet. Den revolutionära trotskisten Jan Hägglund från Rättvisepartiet socialisterna (som uteslöts ur socialdemokraterna på 1970-talet och som sedan gick fram med en valsedel som det stod socialdemokraterna på där man bl.a. tog mitt namn och satte längst upp på valsedeln för att vilseleda väljarna) stod länge och orerade i fullmäktige igår. Hägglund pratade om vilka fel som han menade fanns i den utredning som Vägverket gjort när det gäller det statliga vägarna i Umeå.

Rättvisepartiet hade även en motion om att en folkomröstning gällande en tunnel efter E4:an skulle hållas. Ett förslag som inte finns överhuvudtaget. Vägverket har ansvar för allt byggande av europavägarna. De har sedan länge förkastat förslaget av flera skäl. Dels av ekonomiska skäl då förslaget är dubbelt så dyrt samt att det inte har funnits pengar som räcker till för de behov som finns redan idag. Ett annat skäl är att det ger mer utsläpp och vi har fått statens order om att minska dessa.

Men att som Jan Hägglund stå och mässa om en sak som inte finns som ett reellt alternativ och som aldrig kan komma ifråga är ett hot mot demokratin, kanske är det de kaoset som man vill nå i god trotskistisk anda.

* Alliansen mot jämställdhet
Igår på fullmäktige fattade vi också beslut om att kommunen ska sätta samma regler vid upphandlingar inom äldreomsorgen som i egen regi, nämligen målet om att heltid ska vara en rättighet och deltid en möjlighet.

Förslaget möttes av ett kompakt motstånd från alliansen och inte minst från Britt-Marie Lövgren. Det är tråkigt när ett f.d. kommunalråd står i talarstolen och påstår saker som inte är sanna.

I förslaget finns inget förbud mot deltider, inget förbud mot samarbete mellan kommunen och de privata företagen och inget förbud om att man ska kunna ha två deltider som ger en heltid. Detta bara för att ta några av de saker som vissa ledamöter hängde upp sig på i debatten, saker som inte ens är sant.

* Elevers inflytande
En annan fråga som diskuterades ganska länge var en interpellation från alliansen. Frågan handlade om huruvida jag och Margareta Rönngren tycker det är lämpligt att höra elevernas synpunkter om vad de anser om sina lärare. Även i denna debatt blandades äpplen och päron.

Jag tycker det är märkligt att man inte vill höra vad eleverna tycker så att man får deras syn på hur lärarna fungerar. I andra verksamheter har vi gjort och kommer att arrangera brukarundersökningar. Varför ska skolan vara undantagen detta?

I denna debatt blev jag glad att Edvinsson (c) inte deltog i de angrepp som en del alliansledamöter höll mot elevernas möjligheter att få ge sin syn på de som ska forma dess framtid.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.