Länets centerpartister vill att Umeås tillväxttakt ska minska

Idag finns en debattartikel i VK där länets centerpartister med undantag för de i Umeå som vill att Umeås tillväxttakt ska minska. Dessutom vill man lägga sig i och tycka till om ett av Umeås kommunfullmäktige mål, för det är just detta som vi diskuterar. Från Umeås sida har vi aldrig någonsin lagt oss i andra kommuners mål och kommer heller inte att göra det då det skulle strida mot det kommunala självstyret.

Själv flyttade jag till Umeå 1959 och då fanns det lite drygt 50 000 invånare i staden. Under tiden som jag har bott i kommunen har vi blivit dubbelt så många och jag är övertygad om att den utvecklingen har gagnat hela länet, inte minst kommunerna runt Umeå, och det är den utvecklingstakten som vi vill ska fortsätta även de kommande 40 åren.

Om inte Umeå hade fördubblat sin tillväxt så skulle länet idag ha sett helt annorlunda ut med en minskande befolkning samt att man skulle ha det svårare att klara av sina uppgifter, t.ex. inom sjukvården.

Den övertro som finns för landsbygdsromantiken och att staden konkurrerar med den är enligt mitt sett att se det felaktigt och ologiskt. En stark tillväxtkommun i Norrland är en förutsättning för hela Norrlands framtid och överlevnad. Dessutom är städer som byggs rätt och kompakt det enda sättet att klara ett långsintigt hållbart samhälle ur alla dess perspektiv såväl ekologiskt, ekonomiskt som socialt.

Det ingående samarbete som vi har haft inom Umeåregionen och där vi sagt att det som är bra för den ena parten också är bra för den andra bör vi nu kanske överväga och hur vi ska ha det med detta i framtiden. Vi kanske också bör fundera på om det är värt det med tanke på alla de resurser som vi lägger ner på detta samarbete då man ser oss som ett hot när det i själva verket är tvärt om.

Om modet funnits hos våra grannar är det min fasta övertygelse om att vi tillsammans hade kunnat hjälpa till med att rationalisera en hel del i de små kommunerna. Det ekonomiska utrymme som då skapas skulle kunna användas och som sannolikt behövs till kommunernas grunduppgifter, detta istället för en del av de specialfunktioner som vi som stor kommun ändå måste ha.

Sen när det gäller det citat som de använder i sin debattartikel är det tämligen tudelat:

"Look wide, and when you think you´ve looked wide, look even wider!’

Vi har tittat brett och än mer brett när vi har gjort våra omvärldsanalyser. Då inser vi att för Umeås framtida tillväxt och överlevnad så måste vi se längre än till Västerbottens inland. Vi ser helheten och vår ambition är inte att konkurrera med inlandskommunerna om deras skattebas. Vår önskan är att attrahera människor från andra delar av Sverige (läs södra) och Europa samt världen, därför är det viktigt att vi har ett slagkraftigt universitet med forskning och utveckling i framkant, samt att vi kan erbjuda människor arbete och sysselsättning.

Centerpartisternas slutcitat kan därför tolkas som om att de vill att jag och andra Umeåpolitiker ska se helheten vilket jag påstår att vi gör men också att Umeå ska växa. Och det arbetet vill jag lova pågår ständigt.

2 kommentarer

  1. Johan K

    Det är tråkigt när politiker i ledande ställning beter sig som Holmlund och sätter på sig skygglappar och bara focuserar på den egna…
    Dessutom var det väl så att Centerpartiet i Umeå har samma uppfattning som de 14 kommunföreträdarna, att Umeå ska växa men i en lagom takt och inte med växtvärk. Visst är det så att ni inte gjort nån analys för övriga länskommuner Holmlund?

  2. maria kristoffersson

    Jag ser med oro på Lennart Holmlunds argumentering när det gäller tillväxt i hans Umeå. Han verkar ha glömt bort att det finns en värld utanför Umeå. Ett västerbotten som arbetar hårt för att stå starka och som vill växa utifrån sina tillgångar och resurser. Inte smulas sönder av ett växande Umeå.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.