Mona Sahlin, nya a-kasseregler & UIK

Idag måndag är det start för ytterligare en höstvecka där tisdag, onsdag och torsdag går åt till att vara i Stockholm. Om vi tar det i tur och ordning så är det KFS som handlar om de kommunala företagen. Sedan är det SKL:s ordförandedag och på torsdag får jag sitta och hänga i Stockholm till kl. 15 då vi har kommuninvest.

Det finns trevligare veckor men nu på morgonen är det juryträff då vi ska ha fram en vinnare av företagspriset som vi offentliggör på Umegalan. Det finns spännande kandidater det lovar jag.

* Bra Mona Sahlin
I slutet av förra veckan röt Mona Sahlin till mot vänsterpartiet när hon krävde ordning och reda i ekonomin om det ska bli ett regeringssamarbete efter nästa val. Det rörde sig både om inflationsmål och budgetlagen.

Vänsterpartiet har i alla tider velat göra mer saker än det finns pengar till och det gäller både lokalt, regionalt och centralt. De har inte modet att sätta något före det andra utan ska ha allt det gamla kvar och sedan föra dit nytt.

Ibland har det till och med känts som om vänsterpartiet kan tänka sig hundra procent i skatt. Trots att vi i Umeå har en av de absolut högsta skatterna har man inte dragits sig för att föreslå skattehöjningar om förvaltningarnas önskelistor om mera pengar har funnits.

Hur skatterna ska se ut i framtiden måste man dock fundera över och i kommunerna tror jag nog att skattetaket är nådd, i alla fall i vår kommun. Vi ska vara aktsamma med att öka statsskulden och nog känns det långsiktigt förnuftigt att betala av mer på skulden än att sänka skatterna för dom som har det bäst ställt eller att kompensera kommunerna fullt ut nu när tiderna blir sämre och många kommuner kommer att få det svårt att få ekonomin att gå runt.

Däremot måste Mona bejaka att de stora investeringsbehov som finns i järnvägsinvesteringar måste betalas av på annat sätt än direkt via anslag i budgeten. Jag tycker att det var ett bra förslag som den socialdemokratiska regeringen gjorde då man bildade Botniabanan AB som alla dessutom vet bygger billigare och bättre än i traditionell form där årliga anslag ger en misshushållning av pengarna. Vi ska också komma ihåg den nya miljöbalken som fördyrade projektet med 2 miljarder utan att det gav något positivt till miljön.

* Nya A-kasseregler
Idag får vi se resterna av regeringens budget som man presenterat i olika stycken men det har varit svårt att se helheten. Regeringen skriver säkert ner tillväxtmålen då de sakta börjar inse att den politik man fört och för inte ger tillväxt. Nu får man stå på egna ben då effekterna av den socialdemokratiska politiken börjar avtar och den nya tar vid.

Regeringen verkar också ha insett att de beslut man tog om arbetslöshetskassan gick åt fel håll och ska nu putsa liket för att rätta till vissa delar och få tillbaka fler in i A-kassesystemet. Först tvingade man fram en höjning med 300 kr i månaden och nu gör man stort nummer av att man ska sänka den med 50 kr.

Regeringen gjorde det även svårare att ta sig in i A-kassan men nu ska man erbjuda inträdespaket för dom som vill bli medlemmar nästa år. Då får helt plötsligt en månad räknas som två och då blir man försäkrad efter 6 månader. Stämmer det ska man även göra det enklare att gå med och ta bort inträdeskravet om arbetad tid och då kan man gå med även om man är sjuk eller arbetslös.

Det som sker är ett litet uppvaknande från regeringens sida som kanske innebär att fler går med men att så många redan har hunnit lämnat A-kassan på grund av tidigare beslut innebär att staten har övervältrat en hel del kostnaderna på kommunerna i form av ökade socialbidrag.

Jag håller med Östros om att högerpolitiken när det gäller A-kassan visar på ett riktigt dåligt politisk omdöme och ingen ska inbilla mig att folk har glömt att man först fick 300 kr i höjd avgift som nu sminkas med 50 kr i sänkning.

* UIK:s damlag
De har varit UIK:s rubrikhelg då Marta bänkades i senaste matchen. Visst har man en viss oro över att Marta kommer att lämna Umeå och Sverige för spel någon annan stans. Hon är damfotbollens största stjärna och åker hon är jag helt övertygad om att publikintresset i hela landet kommer att minska och därmed intresset för damfotboll.

En kommentar

  1. Less på gnället från S och V

    Jag finner det märkligt att du gnäller på vänstern vad gäller Umeås kommunalskatt! Är det inte S som styr i Umeå och som därmed ansvarar för kommunens ekonomiska situation? Jag vill istället fråga dig: varför har Umeå Kommun fått så hög kommunalskatt under ditt styre?

    Jag finner det märkligt hur du och ditt parti gnäller på alliansen! Av vilken anledning? Äntligen tar man itu med det stora utanförskap ni på vänsterkanten åstadkommit! Äntligen börjar man ställa krav på medborgarna och äntligen tar man ansvar för ekonomin! Något ni på vänsterkanten aldrig någonsin har gjort.

    Ang UIK så visst är det en förlust ifall Marta åker, men inte dör damfotbollen för det! Nya stjärnor kommer ju fram, lita på det!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.