Regeringens budgetpolitik & finansvärlden

I måndags lade regeringen sin budget för 2009 och den påverkar oss alla men i olika riktningar. Budgeten innebär att prognoserna på tillväxten räknas ned för kommunerna och därmed också skatteprognoserna en hel del. Ändå är inte den sista tidens turbulens medräknad i regeringens buget. Många av Sveriges kommuner kommer nu att behöva göra om sina budgetar då intäkterna inte kommer att räcka till alla de utgifter som man har vilket gör att nya budgetar måste göras.

Detta då kommunerna inte får gå med underskott och ett eventuellt underskott måste tas igen under kommande år vilket skulle innebära ännu större neddragningar då man ligger fel sett till kostnadsnivån.

För Umeås del hoppas jag och tror att vi kommer att klara oss undan detta då vi har lagt en budget med viss marginal, inte minst tack vare intäkterna för vattenkraften. Det är också tur att vi inte gjorde som bland annat högeralliansen ville att vi skulle göra – de menade att det fanns ett utrymme för skattesänkningar vilket vi inte trodde.

Vi misstänkte att den högerpolitik som regeringen fört även skulle få effekter på den kommunala ekonomin vilket nu besannas fullt ut. Däremot vet vi inte ännu hur förändringarna i a-kassan och sjukförsäkringen kommer att slå för våra kostnader när det gäller socialbidrag.

* FINANSVÄRLDEN
Man slutar aldrig att förvånas över detta med världsekonomin och börskurserna. Marknadsekonomin fungerar inte och i USA förstatligas banksystemet till vissa delar. Då blir det börsrally och kurserna stiger våldsamt för att en dag senare falla i samma omfattning. När sedan någon riskkapitalist går in och köper delar av en bank händer samma sak och det händer även om andra banker handlar.

Det är rena berg och dalbanor i den finansiella världen och jag har svårt att tro att allt detta beror på riktiga analyser utan snarare på den fullständiga hysteri eller kanske anarki som råder inom systemet. Vad som blir rätt eller fel går nog inte ens att spekulera i men vad man ser är att alla världens ekonomier hör ihop mer eller mindre.

* TACK UIK
Igår när jag åkte till Stockholm var laget på väg till Örebro för gårdagens match som inte oväntat slutade i seger. En seger som innebär att chanserna är stora att man vinner igen även om det är två hemmamatcher kvar mot lag från botten av serien. Visst ser det bra ut men matcherna ska ändå spelas och jag litar på att laget inte underskattar sina motståndare. Det UIK:s damer gjort genom åren är en bragd av det större formatet och självklart är det ett starkt varumärke som en del av de kommunala bolagen använder i sin marknadsföring.

Jag tillhör de som tycker att detta är en sak för bolagen själva att hantera för att vårda sina varumärken och att vi skulle ge direktiv in i minsta detalj från kommunledningen är inte rimligt. Skulle man gå på den linjen som en del tycker behöver vi inga styrelser i de kommunala bolagen utan allt ska i så fall läggas i ägardirektiven på minsta lilla detalj.

* KOLLEKTIVTRAFIKEN
Det har varit en hel del problem med dålig kvalitet på bussarna och inställda turer som följd. Däremot är jag tveksam om allt ska skyllas på Swebuss. Har lite svårt att se att felen med biljettsystemen beror på bolaget och minns jag rätt tror jag 50 % av felen kommer av detta. Andra fel som varit vanliga är att bussarna har varit felskyltade och är det omskyltningar som inte går att göra på grund av felaktig teknik är det bolaget men att det är så i alla övriga fall tror jag inte riktigt på.

Sedan vi satte bort kollektivtrafiken har vi haft mera pengar att köra kollektivtrafik för även om det är stora svårigheter att beräkna framtida kostnader då bränslepriserna åkt hiss på samma sätt som aktier. Jag misstänker även att vi har fel system när det gäller att räkna index för trafiken då vi räknar på nettokostnaderna medan index slår på bruttokostnader, men detta ska vi se över.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.