FRA-frågan upprör och upprör & SKL 100 år

Igår när jag var ute på en förmiddagspromenad i Stockholm och gick förbi Sergels torg hölls en demonstration mot FRA-lagen där med många talare från olika håll. De flesta av de politiska ungdomsförbunden var där men också de partier som röstade emot samt de folkpartister som numera säger sig stå för att lagen rivs upp dvs. att omtag görs samt att det tillsätts en parlamentarisk utredning i frågan.

Jag blir besviken av att se dessa fem, sex folkpartister stå och prata sig varma för motståndet mot lagen och vilka inskränkningar denna massavlyssningsslag kan få för demokratin. Det är inte många veckor sedan de satt i riksdagen och röstade för den eller kvittade ut sig.

Skulle de nu ändra sig är det bra men jag har svårt att tro att det kommer några förändringar. Partipiskan ven förra gången och den viner troligen än hårdare nästa gång. Jag är övertygad om att deras agerande kommer att ske på ett sådant sätt att de aldrig kommer att fälla regeringens förslag. För mig är det märkligt att folk som sitter och beslutar över lagar är så svaga i själen att de kan förändra sin ståndpunkt på så kort tid.

* SVERIGES KOMMUNER OCH LANDSTING 100 ÅR
Orsaken till besöket i huvudstaden är bland annat firandet av att kommunernas fack har funnits i 100 år. För SKL är egentligen en fackförening för kommunerna där man som regel ser till hur t.ex. riksdagens beslut om olika lagar ser ut. Man har över en tid försökt att arbeta för att förbundet ska vara till för alla och inte enbart vara en organisation som ställer upp på regeringens förslag. Förbundet slåss också hårt för den kommunala självstyrelsen och där har Sverige hunnit längst.

Det känns dock som om att nuvarande majoriteten i SKL har lite svårare än den tidigare att kritisera regeringen. Tidigare var allianspartierna starka motståndare mot specialdestinerade statsbidrag men den nuvarande regeringen har varit flitig med att använda dem och våra lokala kollegor som kritiserade den förra regeringen så hårt för detta har nu fått tunghäfta.

Igår var det jubileumsfest och många kommuner var på plats liksom representanter från regeringen och från partierna. Sven-Erik Magnusson var en av underhållarna. Den här typen av möten där man träffar kollegor från hela landet är värdefulla när man får byta erfarenheter och man hör hur avundsjuka man är på alla priser vi vinner.

Däremot tycker jag det är onödigt att ha regeringsrepresentanter som står och pratar sig väl om regeringens budget då de allra flesta kommunstyrelseordförande redan läst in sig på detta för att se hur det påverkar den egna kommunen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.