Umeå ska fortsätta växa

Igår fastställde kommunfullmäktige ett nytt befolkningsmål om att vi vill växa till 200 000. Det innebär att vi vill att tillväxten ska fortsätta i samma takt som tidigare i procent, en fördubbling på drygt 40 år.

Flera partier kritiserade detta igår kanske mera för att man inte kunde se vilka konkreta åtgärder som skulle vidtas och inte minst vänstern som har sagt att man inte har något emot 200 000 men att man vill se hur samhället ska utformas.

Även om vi skulle beskriva hur så skulle man nog ändå inte vara nöjd. Dessutom är det svårt att i detalj kunna säga vilka åtgärder som är de rätta om låt oss säga 15 år. Vill vi växa – det är ledstjärnan som ska genomsyra alla de politikerområden som ska möjliggöra detta.

* Nedskräpning
Det blev en livlig debatt om nedskräpning igår. Visst ska vi ha tillräckligt med soptunnor och i centrum finns det många. Det är bara att gå ut och räkna. Däremot har jag svårt att se varför kommunen i första hand enligt kritikerna ska stå stand by och direkt plocka upp skräp som folk bara tappar och slänger rakt ner på gator och torg. Är det olagligt så är det lika olagligt som alla andra olagliga brott och en sak för polisen att åtgärda. Det är flum att skylla nedskräpningen på kommunen då det är nedskräparna som är orsaken till nedskräpningen.

* Ännu mer gårdag
Igår var vi med när Maud Olofsson hade sina nordiska kollegor på plats och det är intressant att få sitta och disktera nordiskt samarbete under en trevlig middag. För min del blev det trevliga bekantskaper oavsett om det var de norska ministrarna för olja och energi eller kommun och regionministern. Med var även den finske ministern med samma ansvarsområde som i Sverige, chefen på nordiska rådet som i stort har haft alla ministerposter på Island men också representanter från Grönland och Åland. Synd var bara att det var lite kort om tid. Det är också tråkigt att USA inte lyckades finna en lösning på sina bankproblem som var ett av samtalsämnena.

* Svenskt Näringsliv
Den organisationen har jag många synpunkter om och jag delar den kritik som Robert Falk som är Vd för de kommunala företagens samorganisation idag framför i en debattartikel i VK. Svensk Näringsliv vill vara de som har monopol på arbetsgivarsidan men det kommer dom aldrig att få och det är helt fel om det finns kommunala bolag som är medlemmar där. Ta och läs artikeln.

* Nya möten
Idag har vi åter en sammanträdesdag och det är ärligt talat lite jobbigt efter en dag med kommunfullmäktige men det får lov att gå. Egentligen är det väl inte direkt några ärenden som är heta politiskt men speciellt en person kan få vad som helst till konflikt och som media lydigt ställer upp på. Vi får väl se hur det går.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.