Äntligen?

?Så brukade Gert Fylking ropa när han var på presskonferenser och Nobelpristagaren i litteratur utropades. Men jag säger det av en helt annan orsak. En mycket viktig orsak då vi idag inviger första etappen av Botniabanan och i runda tal 2-år före resten av sträckan. Det är en stor portion glädje man känner när man nu kan se att tåg kan börja rulla från Husumfabriken då det är där invigningen sker.

Vid en tillbakablick är det två saker som man framförallt påminns om. Det första var att få staten att fatta beslut om ett byggande och dessutom gjorde man det genom att bilda ett bolag tillsammans med kommunerna då det inte fanns tillräckligt med pengar i budgeten. Det är något som man måste ta till sig och lära sig av för fortsättningen.

Den del som nu invigs planerades enligt den gamla lagstiftningen utan utdragna processer om tillåtlighet med mera. Sedan fick vi nya miljöbalken som inte har gett bättre miljö men mycket dyrare infrastrukturbyggen där överklagandena kunnat göras, trots att regeringen prövat allt enligt den nya lagstiftningen.

Idag är jag mer glad än irriterad på den lagstiftning som bara fördyrar utan att göra miljönytta och istället känna glädje över att ha fått vara med hela under hela processen och förverkliga denna viktiga satsning på miljö och tillväxt.

* Innebandy och hallar
Igår var det IKSU:s damer som var missnöjda över att vi inte gav större enskild gåva för att de blev Europamästare. Idag gnäller andra över att vi ska bygga mera innebandyhallar, precis som har varit kravet.

Till sommaren måste Gammlia byggas om med de nya regler som finns för fotbollen och då ska friidrotten flyttas bort till en arena på campusområdet. Ska man kunna göra detta och hålla kostnaderna nere måste allt göras i ett paket. Det innebär två nya hallar på Gammlia och en upprustning av befintlig med lite högre publikkapacitet.

Nu hörs inte detta duga för det ska vara ännu större för matcher. Då vill jag påpeka att då får man hyra Umeå arena om de bedömer att inte publikkapaciteten räcker med knappt 3000 personer. I Umeå arena finns loger med mera.

Vi har funderingar på en ny evenemangsarena och i en sådan får stora arrangemang hållas och det finns inte ekonomiskt utrymme att bygga för mera. Nuvarande byggnationer på Gammlia och för friidrotten finns i både investeringsbudgeten och i driftbudget och måste köras igång.

Vill innebandyn inte ha en fräsch hall som nu byggs så får de bygga en själva. Kanske är det dags för idrotten att rannsaka sina krav när det inte duger med två nya hallar som ska avlasta hallarna i bostadsområdena så de frigörs för barn och ungdomar.

Byggs det inte nu inom de budgetramar som finns blir det inget allas för det finns inte utrymme för en enda krona till i dyrare drift. Se bara hur ekonomin utvecklas för kommunerna och mer pengar än vad vi har satt av finns inte.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.