Fy tusan vad less jag blir på marknadsekonomer

Ja, det är verkligen sant. De sitter ständigt i TV-intervjuer och tycks veta vad som behöver göras i det läge som vi nu befinner oss i. Min fråga är dock: det är ju samma grupp människor som suttit i världens banker och ansvarat för aktier & fonder och lekt så att hela världsekonomin håller på att braka ihop. Jag är inte ett enda dugg imponerad av dessa råd då man inte använt dem där man jobbar.

Media blir jag nästan lika less på som sitter och pratar med dessa människor som tror sig vara experter. Mitt råd är istället att lära sig, en gång för alla, att räkna plus och minus för det är det som gäller i ekonomin då allt ska betalas.

Igår såg jag dessutom på ett debattprogram i TV 4 som handlade om den finansiella oron i världen. Och jag blir rent ut sagt både mörkrädd och förbannad när jag hör dessa marknadsekonomer som har en förblindad syn på marknadsekonomin.

Vi ser hur börserna faller som sten. Igår var det i USA och Europa och idag är det Asienbörserna som sjunker. Det är inte många veckor sedan det var all time high över hela världen efter dessa experternas bedömningar.

Först frågar man sig om värdestegringarna var rätt och att bolagen på tre veckor bara är värda hälften. Sen funderar man också över hur mycket kunskap som det verkligen finns i den här valpflocken som kommer från olika handelshögskolor runt om i världen.

Finanskrisen om något visar på att det är den socialdemokratiska modellen med en blandekonomi som är det som behövs då både kommunismen och den liberala marknadsekonomin rasat ihop.

* Regeringens miljöpolitik är motsägelsefull
Regeringen tar bort den skatterabatt på 1,70 som funnits på miljödiesel som redan innan är två kronor dyrare än vanlig diesel. Och det kan aldrig vara rätt ur miljösynpunkt. Dessutom har världsmarknaden varit mycket fokuserad på oljepriset som nu ser att det rasar så är signalerna ur miljösynpunkt ytterligare en felbedömning från regeringen.

* Regeringens behandling av a-kassan
Att höja a-kassan med 200 kr i månaden var en annan felbedömning från regeringen och nu har man insett att det var fel och minskar därför höjningen till 150 kr. Människor måste ju kunna leva om man blir arbetslös och regeringens hantering av a-kassan var en total felbedömning, liksom budskapet om alla nya jobb som skulle komma.

Det gjorde att många människor lämnande a-kassan och blev inbillade att det inte fanns någon risk för att bli arbetslös. Nu riskerar vi att få en ny rekordarbetslöshet där många kommer att hamna i en ekonomisk kris som man inte trodde skulle kunna uppstå då den fantastiske marknaden inte ger trygghet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.