Finansmarknaden, utfiskning och åsiktsmonopol

Det finns ingen logik i aktiebörserna, det framkom med all tydlighet i förrgår. När de största ägarna är beredd att skjuta in mer än 12 miljarder i aktiekapital, då rasar kurserna. När ägarna tror på bolaget och ökar sin riskpremie som aktier är, då faller kursen. Men ingen ägare torde skjuta till mer pengar, allra helst 12 miljarder, om man inte tror på bolaget.

Det här ytterligare ett bevis på att marknaden som sköter detta inte fungerar och snart har alla världens banker tagits över av staten och socialiserats. Jag vill inte ha statssocialism men världen måste ha bättre regler. Nu stiger även dollarn vilket är lika obegripligt då USA som land aldrig, i alla fall under de senaste 30 åren, har haft ordning på sina finanser vilket brukar sägas vara bra för marknaden. Så också i detta fungerar markanden inte.

* Torskarna igen
Det är inte mer än 12 månader sedan som det diskuterades om utfiskningen av torsken i EU. Kvoterna sänktes men nu bara ett år senare ska fisket kunna öka igen. Hur kan detta vara möjligt då rommen knappt har hunnit bli fiskar?

I detta fall höll EU med forskarna vilket man inte gjorde när det gällde de föreslagna sänkningarna utan där blev det mindre minskning. Det är oerhört viktigt att vi inte ta ut mer än vad som produceras och straffar dom som bryter mot detta hårt. Dessutom bör man fundera än mer på hur man ska kunna motverka det rovfiske som sker främst vid fiskens lektider.

* Åsiktsmonopol
Inom EU sker det ett betydande arbete för att öka konkurrensen och ordet "dominerade ställning" används flitigt. Däremot finns det ett åsiktsmonopol inom mediabranschen, mycket koncentrerat till en liberal syn, vilket är märkligt och hur det kan tillåtas ske då det begränsar åsiktsfriheten ordentligt när det gäller grundläggande värderingar om samhället.

* Friskolorna igen
SVT har granskat friskolorna och funnit att det delats ut stora vinster till ägarna, vilket inte är att undra på då det är det som är meningen med ägandet: största möjliga vinst och en överföring av skattemedel till enskilda. Visserligen ska de få lön för arbetet men inte oskäliga vinster.

När det gäller Minervaskolan kan jag bara konstatera att de ett flertal gånger påstått sig ha få för liten ersättning för lokaler men att det är i fastighetsbolaget som de nu gör vinsten som delas ut. Det framstår snarare som att de får för mycket ersättning för hyran.

En kommentar

  1. Patrik L

    Så du menar att om man gör en vinst så är ersättningen för hög? Om man har små kostnader för en fastighet så kan man inte kräva ersättning enligt de hyror som finns på marknaden i övrigt? I så fall blir nog alla som hyr hos Bostaden på Böleäng glada. Det innebär väl att dom kommer att bo gratis framöver med tanke på att dom bostäderna är betalda sedan länge? Som vanligt väldigt genomtänkta uttalanden från Lennart Holmlund. NOT!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.