Arbetslöshetssamordnare och tankekullerbytta

I går utsåg regeringen samordnare i Västerbotten och det blev landshövdingen och regionförbundets ordf. såsom på andra ställen. Det är rätt då landshövdingen har som uppgift att samordna statliga intressen och en del regional utveckling, samt att regionförbundet har ansvar för just regional utveckling.

Vi har krävt samordnare och startat upp en lokal arbetsgrupp men den stora frågan är om det finns några pengar att jobba med. De miljarder man haft över i årets budget tar slut vid årsskiftet och de finns inga nya pengar i nästa. Det är framförallt utbildningspengar som måste fram och nya utbildningsplatser men pengarna är det viktigaste. Så det skulle vara intressant att få höra var pengarna man ska jobba med är?

Jag ska inte döma ut detta men eftersom varslen ökar varje dag och inte bara i bilindustrin utan överallt är det fritt fall. Ökad arbetslöshet ger mindre skatteintäkter och uppenbara risker att folk tvingas söka socialbidrag då regeringen försämrat a-kassan och istället sänkt skatten för de som tjänar mest.

I Umeå ligger nu varsel på över 1000 personer och det är arbeten inom den privata sektorn som gör att vi kan ha en offentlig sektor. SKL, vårt förbund, har räknat ut att nedgången i ekonomin gör att det saknas 5 miljarder hos kommunerna och i statsbidrag. Jobben ökar i kommunsektorn bara det finns pengar och därför har det varit klokt att öka statsbidragen för att bevara välfärden. Regeringen måste därför ge kommunerna ökade resurser då man annars kommer att tvingas säga upp folk.

* Landshövdingens kullerbytta
Landshövdingen är en statlig chefstjänsteman för statlig förvaltning i ett län och ska leda den. Peo Eriksson, gammal centerpartist som gjorde ett gott jobb som gruppledare när c och s sanerade upp ekonomin. Han bidrog också till Volvos utveckling här i Umeå när han var chef för Nutek.

Men nu måste han ha snedtänt på något sätt när han som chefstjänsteman dömer ut det vi vill göra nämligen att demokratisera den statliga förvaltningen genom att bilda regionkommuner och att flytta över statliga uppgifter dit. Peo behöver ju dessutom inte hamna i arbetsmarknadspolitiken då han har ett välförtjänt pensionssystem att falla tillbaka på.

Jag blir alltid lika förvånad när landshövdingar som statliga chefstjänstemän lägger sig i hur politiken ska förbättra demokratin genom att organisera om sig och bland annat få mer pengar till verksamhet och mindre till byråkrati. Jag tror som Jan-Åke Björklund att viss administration för ett landsting går att ta bort och istället använda dessa pengar till sjukvård eller regional utveckling.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.