Friskolorna och ockerhyror. Region Norrland

I dagens VK klagar Minervaskolan på att man bara får hyresersättning upp till den snittnivå som är snittet på den nivå som fins för de kommunala skolorna och inte till de fulla kostnader man har.

Vi har även läst i tidningarna om de mycket höga vinsterna som tre personer som äger fastigheten tagit ut, vinster i miljonklassen. Ska skattebetalarna alltid betala de faktiska kostnaderna finns ingen som helst begränsning på vilken hyra man kan sätta, vilka vinster man kan ta ur dessa och i vilka lokaler man flyttar in.

I de kommunala skolorna finns det för det första ingen vinst utan det är kapital och andra driftskostnader som man betalar för.
Skulle man mot förmodan ha rätt visar det ännu en gång på att regelsystemet är fullständigt korkat och måste göras om omedelbart.

Att betala så höga hyror som ger sådana vinster är ett fullständigt ruttet system och man kan verkligen fråga sig om det avtalet tillkommit på ett proffsigt sätt och att inte andra motiv legat bakom hyresättningen, nämligen det stora vinstintresset för fastighetsbolaget. Pengarna till eleverna har man inte klagat på men däremot vet inte jag om Minervaskolan har alla stödresurser som finns i den kommunala skolan

*Region Norrland
Idag har vi socialdemokrater en sammandragning av ledamöter som på olika sätt jobbar med regionfrågan som egentligen är ett enda stort demokratiprojekt där beslut flyttas från statliga tjänstemän på länsstyrelserna när det gäller regional utveckling.
En regionkommun med ansvar för sjukvården borde också kunna rationalisera bort motsvarande ett landstings byråkrati. Nu kanske det kan höras brutalt när uppsägningar och varsel haglar över hela landet. Dagens landsting har inte som sin uppgift att sysselsätta folk och det kommer inte regionkommunerna heller att ha utan det är saker som framförallt rör sjukvården. En minskad byråkrati med färre anställda ger möjlighet till att anställa sjukvårdspersonal som hjälper sjuka människor att bli friska.

Nu är inte dessa frågor hetast på dagordningen idag utan det handlar mer om hur vi blir en region. Jag förutsätter att regeringen ger oss möjlighet att bilda region och att regeringen för samtal med de delar av Västernorrland som inte vill vara med och med Jämtland att deras region inte har möjlighet att lyckas och att inget i den stämmer med ansvarskommiten.

I sammanhanget kan nämnas att moderaten Anders Ågren tillsammans med mig och andra politiker i länet skrivit debattartiklar om fördelen med regioner. När Reinfeldt tvekade då ställde man sig lydigt in i ledet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.