Friskolor statsstöd? Tippa rätt. VK och Marta. Militärkupp i Thailand?

Ishockeytipset
I det tips som Västerbottens Folkblad har när det gäller ishockeyn så leder min systerdotter Viktoria Söderlund ännu så länge tipset. Visst har hon varit med och följt allt som händer och sker inom ishockeyn och känner väl till lagens svagheter och styrkor men nog har hon haft en visstur när hon hittat rätt resultat. Jag kommer säkert framöver att plocka in en hel del poäng resten av säsongen.

Friskolor
Det ordet har vi hört till leda från de borgliga partierna eller som den heter högeralliansen. Visst lägger vi ut en del saker på anbud i vår kommun och det gör vi då vi lärt oss beställa och utvärdera och följa upp vilket är en förutsättning för att kunna köpa tjänster.

Vi får ständigt höra att vi borde sätta ut mera på konkurens för att kunna göra saker och ting effektivare. Det finns dock ett område där vi tvingas lägga ut saker på annan huvudman där verksamheten bara får starta i bolag och där man kan göra kraftiga vinster och det är friskolor.

Det är ett märkligt system att någon kan starta en verksamhet som betalas av skattebetalarna utan anbudsförfarande. I alla andra fall är det ett ständigt räknande och noggranna utvärderingar och med en lagstiftning som ibland känns ganska trubbig nämligen lagen om offentlig upphandling (LOU).

I alla andra fall så är det också mycket nog med vad som kan betraktas som statsstöd, vilket är helt förbjudit enligt EU, regler. På det sätt som friskolorna bedrivs borde det egentligen betraktas just som statsstöd och ska annan än kommunerna driva detta borde det som allt annat ske en upphandling för annars är det statsstöd och inom äldrevård och många andra områden är det just genom upphandling verksamhet bedrivs i annan form än egen regi.

Thailand
Nu är det oroligt i Thailand igen och ingen vet nog vart det barkar. De som protesterar gör det mot det valresultat som blev när man åter gick till val efter militärdiktaturen. Jag skulle inte förvånas över om detta är ett steg mot ytterligare en militärdiktatur. Vilka som ligger bakom detta kan man med fog spekulera i. Hoppas att Thailändarna får leva i en demokrati där fria val ska råda, det är folket i Thailand värda.

Marta.
Läste till min glädje idag att VK är beredd att bidra till att Marta ska kunna bli kvar i UIK. Jag delar uppfattningen att hon är ett bra varumärke däremot är jag fortfarande bekymrad över att VK tillåter folk att vara anonyma när man får kommentera saker på nätet. Det är egentligen inte värdigt att publicera så mycket skit som skrivs där i skydd av anonymitet. Lika förvånad är jag då jag får höra att man tror att jag kan få VK att sponsra UIK.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.