Finns det miljöbilar?

Regeringen har haft stora subventioner av miljöbilar i form av rabatter på 10 000 kr. Det är ett system som kan bomma sina mål helt om det är bilar som kan kombinera bensin och etanol.

Det blev rusning efter etanol när oljan rusade i höjden och etanolbilsförsäljningen sköt i höjden. Nu när råoljepriset har halverats och priserna sjunker tankar man bensin i stället.

Att staten subventionerar bilar som körs med bensin är helt horribelt. I många städer bland annat i Umeå har man dessutom gratis parkering och i Stockholm slipper man trängselavgifter.

I Umeå var vi och folkpartiet emot gratis parkering för etanolbliar då det vi misstänkte nu händer dvs. att drivmedlet är bensin. I Umeå bidrar etanolen ej heller till bättre luft även om den är förnyelsebar. Jag förutsätter dock att vår miljöbilpool körs på ett klassat miljöbränsle när den träder i kraft.

Vill man subventionera etanolen är det varit bättre att göra det via priset och inte via rabatt på bilen.

* Björklöven
Idag har vi varit runt på företagsbesök men tyvärr är det många politiker i utskottet som anser sig ha vikigare saker att göra än att besöka våra företag. I kväll däremot ska jag självklart gå och titta på Björklövens match mot Oskarshamn.

Jag följde Leksandsmatchen på nätet och ska man tro referaten så höll den positiva trenden i sig och därför bör många som gillar ishockey att gå dit i kväll. Jag har tippat seger i Folkbladets tipstävling som jag gjorde före säsongen och jag hoppas att det håller. Min systerdotter Viktoria är fortfarande i täten på detta tips vilket självklart gläder både mig och henne.

En kommentar

  1. Göran Bergqvist

    Du kan ansluta dig till DN:s Lasse Swärd och organisationen gröna bilister. Du har tidigare talat dig varm för elbilar. Med elbilar får du samma problem, du vet inte var elen kommer ifrån. En elbil som drivs av kolkraftsel kan inte kallas miljöbil. Som du säger är det bränslet som ska miljöklassas, inte bilen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.