Bilar. Behovet av billig el. Byggkrisen

När jag kommer hem ser jag att regeringen fattat beslut om åtgärder för fordonsindustrin, däremot kan inte jag med utgångspunkt vad jag läst säga hurra eller bu. Det ser ut att vara en kreditgaranti på 20 miljarder, lån och ett stöd till ett utvecklingsbolag. Jag kan inte se om det även ingår något för att forska fram miljövänligare lastbilar, men vi får väl studera och analysera.

I eftermiddag har jag gjort två företagsbesök och få information om läget och det är om energipolitik på Obbola Linerboard och språkförskolan på Mariehem. Jag började tidigt i morse på Sweco som visade en del intressanta uppslag och sedan träffade jag ägarna av Lumaf som sålde bostäderna till Akelius men som vill vara med och utveckla Umeå. Jag blir jätteglad varje gång det kommer lokala entreprenörer som vill bygga hyresrätt, de ska vi i alla lägen försöka se till att de kan komma fram med sina projekt.

Däremot är jag dödligt rädd för att välfärd och sysselsättning hotas om inte vår basindustri kan få energi till rimliga priser. Jag är rädd att miljöpartiet och vänsterpartiet vill föra en energipolitik där basindustrin dödas. Jag är också helt övertygad om att det behövs mera el-energi i framtiden för med byggande av energisnåla hus ger det olönsamt med fjärrvärme, vilket vi redan sett i Umeå.

Jag är också helt övertygad om att bilarna i framtiden kommer att laddas med el-energi. Den framtida elen får inte framställas med kolkraft eller för mycket biobränslen från skogen då den behövs för massa, pappers och sågindustrin

Byggjobben havererar sade jag i bloggen senast i morse. Och nu tror jag det är tid att vi från kommunens sida ska se över om vi gör en kraftansträngning på rep och underhåll som dessutom ger mycket jobb. Det har inte kostat staten en krona att ha ett stimulanspaket för privata hyresvärdar, allmännyttan och alla andra fastighetsägare. Bara momsintäkterna har varit bättre för statskassan än att betala arbetslöshetskassa och andra åtgärder

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.