Ge Borg en mattekurs

Det är länge sedan en regering har gjort så katastrofala felbedömningar som den nuvarande högerregeringen. Tillväxten skrivs ner till minus 0,8 %. Budgetunderskottet skenar i väg till 45 miljarder 2009 och till 37 år 2010. Skatteintäkterna minskar med 63 respektive 91 miljarder och arbetslösheten ökar och sysselsättningen minskar.

Jag är helt övertygad om att de skattesänkningar som har man gjort för dem som har det bäst, de minskade arbetsgivaravgifterna samt skattesänkningar för dem som jobbat är fel sorts politik. Den politik högerregeringen för är ju dessutom samma som Bush har prövat i USA.

Tänk om skattesänkningspengarna använts för att ge nya jobb på klimatsmarta lösningar, järnvägar och annan infrastruktursatsningar. Vad bra vi skulle ha rustats för framtiden.

Jag tycker det är bra att SKL:s ordförande, moderaten Knape, säger ifrån till regeringen att man är inne på helt fel väg som inte kompenserar kommunerna. Nu är det i princip helt klart att många kommuner kommer att tvingas säga upp folk.

Alliansen i Umeå har lika fel när det gäller skattesänkningar. Det finns inget ekonomiskt utrymme för detta i Umeå kommun. Redan nu vet vi att intäkterna för vattenkraften kommer att minska mycket då elpriset sjunker. Orsaken till detta är nog framförallt att oljan sjunker och elpriset brukar följa oljepriset. Skattesänkningar som genomförts i Sverige men framförallt i USA bidrar inte till fler jobb eller till ökad välfärd.

Dessutom sänker USA räntan till nästan noll och vem vill då sätta in pengar så att bankerna har något att låna ut? Det är ett icke fungerade bank- och finansieringssystem som är orsaken till krisen.

Krisen har även nått idrotten då både rallyteam och formel1stall kommer att dra sig ur tävlandet. Hur svårt det blir för andra idrotter kan vi nog bara gissa men jag har bedömt det tidigare att det kommer att bli ett ganska stort tapp.

En kommentar

  1. Erik Johansson

    Vilken löjlig jämförelse med USA. Om Obama genomför vissa skattehöjningar, så kommer Reinfeldt bara att stå för 40 % högre skattetryck än USA. Reinfeldtregeringen ligger, tillsammans med Danmark, i särklass världsledning när det gäller skattetryck. Men Holmlund tycker det är relevant att jämföra med USA som har ca hälften av skattetrycket. Om Bush politik dessutom är så misslyckad. Hur kommer det sig att USA har ca 25 % högre BNP/capita än Sverige? Du brukar lyfta fram fördelar med tillväxt! Hur kan det då vara så fruktansvärt i USA som är 25 % rikare än vad vi är? Det finns dessutom många i Sverige, men framförallt globalt som drabbas oerhört hårt av denna finanskris. Folk kommer svälta till döds på sina håll. Då kanske det inte är riktigt rätt läge att lyfta fram problem i Formel 1 och rally, eller?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.