Overkligt av Smittskyddsinstitutet & rätta siffror om försvaret?

Många människor som åker utomlands till bland annat Thailand och Egypten men också andra länder får problem med olika typer av magsjukdomar. Nu ska smittskyddsinstitutet åka dit och spåra källorna på hotell och restauranger samt utbilda folk.

Det låter overkligt att myndigheter från annat land ska kunna göra detta och få någon effekt. Tänk bara på alla lokala marknaden som brukar finnas.

Det viktigaste tror jag efter att ha besökt Thailand många gånger är att få resenärerna att göra det enklaste som finns nämligen att tvätta händerna och sköta sin egen hygien.

* Försvaret
I Aftonbladet igår fanns en jämförelse mellan Finland och Sveriges försvar och vad det kostar. För mig kommer då automatiskt frågan om vi använder våra pengar rätt och till rätt saker. Så här ser det i en enkel tabellform:

Sverige / Finland
Antal soldater: 20 000 / 350 000
Allmän värnplikt: på väg bort / 27 000/år
Stridsvagnar: ska bli 60 (120 nu) / 124 st.
Stridsflygplan: 134 / 112
Soldater i utlandstjänst: 661 / mellan 700-800
Större krigsfartyg: 36 / 15
Totala kostnader: 44 miljarder / 30 miljarder

För att klara budgeten ska alltså stridsvagnarna minskas till 60 enligt SVD och det är ÖB:s förslag för att klara 44 miljarder. Vi har eller ska ha fler flygplan och några fler stridsflygplan. Stämmer dessa uppgifter så kostar Finlands försvar 70 % av Sveriges.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.