Björkar mår bra ovanpå parkeringsgaraget och stadsutvecklingsprojektet (badet)

Jag har fått en enkel fråga från Anders Ågren om det går att plantera björkar ovanpå garaget. En fråga som jag kommer att svara på. Det känns dock som en del far fram med en massa osanningar som media villigt hakar på för att skapa osäkerhet.

Björkarna kommer att leva, givet att ingen far dit och tar död på dem via sabotage. UPAB har kontrollerat detta med dem som anses kunna detta bäst i landet. Kaj Rolf påpekar att det är avstånd och mängden jord som är avgörande. Han föreslår 1 meters djup och 10m3 jordvolym. Björkarna kommer att få mera gjord än så och rätt djup.

Samme expert säger att garagets vara eller inte vara spelar inte någon roll i sammanhanget utan att det är jorden som är viktig. Den andre experten, Harald Kratschmer, har också uttalat sig om vilka förutsättningar björkarna bör planteras under och de råden ska naturligtvis också följas.

De två mest erkända experterna på björk i Sverige säger detta och i det här fallet litar jag på experterna och inte på de som far fram med en massa lögner för att stjälpa garaget.

Vill vi (och det tycker jag) så blir det en esplanad i framtiden då esplanaden ingår som en del i riksintresset och vill vi ser det ut som idag.

Jag har nu skrivit detta, trots att Anders kommer att få ett svar i fullmäktige, då jag rent allmänt är trött på de som far fram med en massa lögner för att stjälpa projekt.

* Badhus och stadsutveckling
Så har vi då fått se stadsutvecklingsprojektet på kvarteren Nanna/Mimer. Norrviddens förslag ser i stort sett likadant ut som det förslag som vi såg förut men med ett förändrat innehåll, mycket riktat mot sjukvård. Klicka här och här för bilder.

Lerstens förslag har reviderats stadsbildsmässigt en hel del och med ett innehåll för badet, samt en annan inriktning där hotell, bostäder och kommersiella ytor ingår.

Den 7:e april ska vi fatta beslut om vilket förslag som vi går vidare med men båda förslagen ger en mycket bra förnyelse av stadsmiljön så analysen kommer att handla om vilka framtida kostnader vi får för badet och om de går att jämföra.

Däremot blev det ganska klart att 50metersbassängen nog är betydligt dyrare än vad vi hade beräknat i badutredningen, kanske inte underligt då både husets volym och vattenmängden är mycket stor, samt att avdelningen som är till för hoppare också bidrar till de höga summor som redovisats av bolagen.

Frågan om Hamrinsberget dyker också upp och där finns bara att säga att badets placering är beslutat medan var en evenemangsarena ska ligga – det är fortfarande en öppen fråga.

6 kommentarer

  1. Jan-Erik Brännström

    Jag är något förvånad över att ett kommunalråd beskyller sina egna tjänstemän med att fara fram med en massa lögner. Jag tycker du ska läsa miljökonsekvensbeskrivningen. Sid 14 jag citerar ”osäkerhet råder idag om träden kommer att klara den nya miljön” Längre ner ”konsekvenserna för stadsbilden ifall träden dör eller blir mindre vitala skulle bli stora. Sid 15 ”esplanadens kulturmiljö negativt”. Det finns mycket mer att anföra men det får räcka så länge.

  2. Urban Bengtson, idékonsult

    Det finns ingen ny rapport om att 50:ans fördyring är större än vad Badutredningen menade 2005, nämligen från c:a 10 mkr till 12-13 mkr. Det är från en 25:a till en 50:a, så jämförelsen från dagens 33 1/3 m till 50-m blir då mindre. Hoppdelen har hela tiden funnits med. Ska påståendet om dyrare än från badutredningen, måste detta redovisas i siffror. Annars är det inte trovärdigt. Så länge inte detta görs riskeras en fördyring i drift med minst 10 mkr per år, motsvarande 400 mkr under de 40 år ett bad bör kunna klara.

  3. TC

    Simtävlingsarenan, 50 metersbassängen och hoppbassängen, bör placeras vid IKSUs 25 metersbassäng så att universitetet kan profilera sig mot att bli ett av Europas främsta idrottsuniversitet. Äventyrsbadsdelen, utan simarenan, blir då så liten, men större än med simarenan, att den bör kunna placeras nere vid älven i området Staden mellan broarna, något som var omöjligt när även den stora 50 metersbassängen skulle placeras där. Grusplanen är sämsta tänkbara placeringen för ett bad, och ifall den får en glasfasad som innebär insyn när det är tänt inne och mörkt ute, och ifall man kan se in i badet från butiksgallerian i samma byggnad, så kommer ingen förälder vilja låta sina barn bada där eftersom det kommer bli ett tillhåll för smygfotografer och ”fula gubbar”.
    Ett seniorboende i samma projekt som äventyrsbadet är ju totalkorkat. Mimerskolan passar bäst som en fristående gymnasieskola. Finns det inte en uppenbar risk för en kraftig överetablering av hotell i lilla Umeå?
    Det nya Kulturens hus, inklusive Stadsbibliotek, bör byggas på grusplanen medan de nuvarande bibliotekslokalerna byggs om till butiksgalleria så att Umeå får en verkligt attraktiv butiksgata med många uteserveringar i solen sommartid.
    Evenemangsarenan byggs lämpligast delvis insprängt i Hamrinsberget, där närheten till universitetet stärker dess idrottsprofil och blir mycket lämplig att hålla internationella fosknings o läkarkonferenser i.
    Att bygga om Kolbäcksvägen intill stora bostadsområden och stans attraktivaste rekreationsområde till fyrfilg motorväg är komplett vansinne. Motorvägar lägger man utanför städer och inte som i Umeå där man nu ska bygga 2 nya motorvägar rakt genom stan.

  4. Ida

    Hej, du har inte svarat på mitt mejl, så jag skriver en kommentar här!

    Hej Lennart!
    Angående badhuset igen, så tänkte jag ta upp några saker till.
    När Botniabanan är klar 2010 så blir det lättare för oss Umebor att bara ta tåget till Paradisbadet, varför inte låta dom ta tåget till oss för att vi har nått mer attraktivt än dom?
    Eller så kanske vi kan ta tåget till Sundsvall som planerar att bygga ett ”lyxbadhus” för drygt 246 miljoner kronor, eller varför inte åka till Karlstad, som ska rusta upp sitt badhus för 200 miljoner kronor?
    Nu vill jag verkligen att ni tänker om och tänker rätt!!!!!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.