Lär av Tyra Frank

I måndags kände jag mig tvungen att titta på programmet fråga doktorn. Orsaken var att Tyra Frank var där och berättade om sin filosofi för äldreboende.

Jag har varit där, mött och sett hennes filosofi. Direkt efter tog vi upp henne till Umeå för att berätta för Umeåregionens äldreomsorgspersonal om hennes filosofi. Jag blev helsåld på hennes sätt att leda verksamheten då man såg att det blev bättre arbetsglädje, lägre sjukskrivningstal, bättre ur humanistiskt synpunkt, billigare mera med mera.

När jag träffade henne efter hennes föredrag var det många ur personalen som sa ungefär så här: ’så här skulle vi vilja jobba’ och mitt svar till dem var då – vad är det som hindrar er? Då kom i alla fall jag på att det finns massor med osynliga och icke beslutade regler.

Jag skulle vilja att det fanns mer av Tyras syn i all äldreomsorg. I alla fall på de saker som hon fokuserar på, nämligen ett hem för äldre och på de äldres villkor. Det är viktigt och inte minst då allt går att göra det bättre till en mycket lägre kostnad där hon tyckte att det fanns för mycket byråkrati eller att det var felorganiserat, felfokuserat, för stelt eller fokus på andra saker än de äldre.

Det går att titta på TV inslaget som finns här.

Idag har vi även haft regionråd och fått en information om hur äldreomsorgen i Holmsund bedrivs. Till min stora glädje jobbar de efter Tyras principer och allt man gör har att göra med de gamla. Det är de man är till för och de bor samt betalar hyra för sitt boende.

Det var 2003 vi besökte Tyra Frank och i Holmsund har man också varit där och lärt sig. Tyras teorier om ett mänskligare äldreboende håller och även i Holmsund har det visat sig att det blir betydligt billigare.

Jag är glad och stolt över vår äldreomsorg i Holmsund. De som vill få inblick i verksamheten eller lära sig kan kontakta äldreomsorgen i kommundelen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.