Vindkraft med rätt lagstiftning och Obamas första budget

Regeringen har föreslagit att vindkraft ska kunna byggas enbart som ett miljöärende. Där har regeringen fel och jag delar SKL:s uppfattning att det är bygglov direkt eller via detaljplan markanvändningen ska hanteras. Däremot går det att finna regler som gör att ärendena kan snabbas på och att det inte går åt så mycket tid till överklagningar.

Hur ska USA klara sig?
Vi har sett Obamas första budget, som kom efter en ekonomisk turbulent tid främst för att USA hade ett fullständigt ruttet bolånesystem. Den budget som nu gäller i USA har ett fruktansvärt stort underskott nämligen 12,3 % av BNP eller 15 000 miljarder dollar. Underskottet är till stor del ett arv efter Bush. Nu hoppas man få fart på hjulen med dessa stimulanspaket och att underskottet ska ner till 3 % år 2013.

I andra länder brukande bankerna kräva att staten ska ha ordning på finanserna och i Sverige har det sett bra ut före man började sänka skatterna, ett skattesänkningssystem som använts av USA och givit dessa enorma underskott.

Det finns ingen annan än medborgarna och företagen som kan åtgärda detta, samt att det inte finns något alternativ till skatter. Sverige med en liten valuta får inte gå mot underskott, då blir det problem.

* Grattis Skellefteå till slutspelet i ishockey!
Nu väntar vi på att Löven börjar spela bättre nästa år för på sikt behövs ett elitserielag i Umeå. Ett tips är att man ska göra som Malmö har gjort i slutet av säsongen, nämligen att satsa på hungriga ungdomar.

En kommentar

  1. Andreas Johansson

    Visst finns det stora problem i USA, men samtidigt finns det hopp. Budgetunderskottet är inte alls i nivå med Sveriges under tidigt 90-tal. (16 % av BNP) Vi lyckades vända utvecklingen på relativt kort tid och har haft en ganska ljus tid efter underskottet. Det gör att det självklart finns hopp i USA, även om problemen är stora.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.