Hur kommer det att gå för USA?

Det finns all anledning att ställa sig den frågan, inte minst sedan jag i går läste på E24 om den amerikanska ekonomin. USA:s budgetunderskott är astronomiskt. Sverige skulle kunna ha samma underskott i 100 utan att komma upp till USA:s nivå för 2009. Underskottet är så stort som 13,1% av BNP. Frågan är när man ska börja betala av på sitt stora underskott, för någon gång måste även staten i USA göra rätt för sig.

I Sverige håller man hårt på budgetdisciplinen och det är ju bra men man har sänkt skatterna så mycket att man nu inte verkar ha några pengar att stimulera med i lågkonjunkturen.

Men det finns all anledning att vara rädd för det som sker i kapitalismens föregångsland, USA, där det alltid har varit viktigare med lägre skatter än med välfärd. Det visar sig också i de enorma klasskillnader som finns i deras samhälle.

Det är också därifrån den ekonomiska krisen som vi nu upplever hade sin start, hos människor som inte verkar kunna räkna plus och minus. Ett samhälle med stora bonus- och belöningssystem som en del i den råa kapitalismen och där många människors pensionsbesparingar nu försvunnit.

2 kommentarer

  1. Andreas Johansson

    Det sker en systematisk svartmålning av USA från svenska socialdemokrater. Glöm inte att vi pratar om ett land med oerhört framgångsrika företag, en entreprenörsanda och som visat upp såväl styrka som flexibilitet tidigare. Det har fått kosekvensen att USA idag har en BNP/capita som innebär att amerikanerna är 25 % rikare än vad vi är. Den bakgrunden gör det lättare att få bukt med de problem som finns. Budgetunderskottet är för stort, men det talas tyst om att Sverige hade ett större underskott på 90-talet än vad USA har idag!

  2. Patrik L

    Vad anser du om LO som nu har beviljat extremt stora bonusar inom AMF? Kan du inte kasta lite smuts på dom också? Du gör det ju åt många andra så varför inte mot LO också?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.