Skolan, pensioner och seriestart

* Lärarfacket lurar medborgarna
Idag har det presenterats en vinklad undersökning där man tycker att staten ska ta ett större ekonomiskt ansvar för skolan. Men hur man kan tro att skolan kommer att få mer pengar då, det är frågan. Staten räknar aldrig upp sin budget på samma sätt som Sveriges kommuner gör.

Orsaken till att det blir besparingar i skolan just nu beror bland annat på att staten inte har räknat upp bidragen till kommunerna. Det är staten som är ansvarig för att kommunerna tvingas skära i skolan och vem inbillar sig att skolan kan skötas på samma sätt som tidigare? Det är detta som gör att jag tycker att Lärarnas riksförbund lurar medborgarna med den här typen av frågor. Staten har gjort större besparingar än kommunerna på alla områden inte minst för att sänka skatterna.

* Pensioner
Wanja och Urban är upprörda och förvånade över de belopp som utbetalas till förre AMF-chefen Elmehagen. Wanja känner sig lurad och känner inte igen sig så nu ska det utredas vidare hur det kommit till. Dessutom ska det utredas hur man följt de etiska reglerna.

Urban Bäckström från Svenskt Näringsliv vill inte ge ansvarfrihet för Elmehagen förrän det är rättsligt utretts. Sedan blandas det med olika termer om vad som är pension till chefer och alla andra när de fyllt 65 år, men även hur det tjänas ihop om man slutar. Alla som omfattas av kollektivavtal har rätt till en tjänstepension.

I alla tider har inriktningen av pensionerna varit på minst 70 % av slutlönen, men däremot är det viktigt att det finns klara och tydliga regler för samordning av pensioner så att man inte lyfter dubbla pensioner. Så är de kommunala pensionerna för alla offentliganställda utformade fram till det nya pensionssystemet som trädde i kraft 1998. Efter den tiden blev pensionen istället avsättningsbestämd och inte som tidigare förmånsbestämd.

I det nya pensionssystemet på tjänstepensionerna finns också individuella delar där den anställde själv väljer vart hon/han vill placera sina pensionspengar. När det gäller fallskärmar blandas det friskt med vad som är pensioner. Alla ska ha rätt till sin pension, från det offentliga pensionssystemet och från tjänstepensioner.

* Seriestart
Idag startar damallsvenskan i fotboll med att UIK spelar hemma mot KIF. Ska man nu tro alla så kallade experter så kommer det att gå mycket sämre för UIK i år. Nu är inte jag lika säker på det som experterna. Orsaken till att det kommer att gå sämre ska enligt dem vara Martas flytt från klubben. Man har tidigare klarat av att spelare har slutat, som Malin Moström, så nog klarar man detta. Visst var Marta rolig att se på men Malin betydde säkert mer för laget än Marta.

En kommentar

  1. Andreas Johansson

    Vad försöker du säga? Att det är rätt att även en VD på AMF ska ha 70 % av lönen i pension och att hans avtal därmed är rimligt och bra? Jag förstår faktiskt inte vad du menar i inlägget!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.