Kameraövervakningar

Coop Forum i Umeå har fått tillstånd av länsstyrelsen att sätta upp fler övervakningskameror för att minska på snatterierna. Från kommunen har vi yttrat oss positivt.

Det är alltid en övervägning när det gäller kameror men vi tycker att det är bra om snatterierna och stölderna minskar samt att förövarna åker fast. Snatterier har en tendens till att vara ett sätt för att finansiera alkohol och droger som inte alltför sällan inkörsporten till grövre brottslighet. I detta fall säger sig Coop behöva bevis, en uppfattning som vi delar.

Nu överklagar emellertid justitiekanslern detta tillstånd och tycker att man ska prova andra metoder som vakter istället. Jag funderar dock över i vilken värld JK lever i som tror att vakter ska klara av vad 25 kameror gör och till vilken kostnad då? Vakter tror jag dessutom kan ha svårt att komma åt och se hur det snattas, det visar väl erfarenheten.

Motivet för JK är den personliga integriteten. Det borde inte upplevas som alltför farligt. Jag upplever mig i alla fall inte som kränkt bara för att man kan se mig gå igenom butiken och att jag betalar för de varor som jag har lagt i korgen. Däremot kränks självklart integriteten för dem som stoppar på sig varorna utan att göra rätt för sig. Men att skydda integriteten för brottslingar är väl inte något vi ska försvara.

Det är alla vi kunder tillsammans som får betala det som stjäls och snattas i butikerna genom höjda prislappar. Enligt uppgifter så rör det sig om mångmiljonbelopp. I en ytterlighet skulle man kunna hävda att min integritet kränks av JK om han tvingar mig att betala vad andra stoppar på sig.

* Mera saker om fusk
Sju av tio caféer och sushibarer fuskar och redovisar inte alla intäkter. Det är ytterligare ett fusk som man måste ta tag i från regeringens sida. Det är viktigt att konkurrens sker på lika villkor och att man betalar de skatter och avgifter som man är skyldig till. Regeringen får väl sätta in resurser för att råda bot på även denna brottslighet.

* Och ännu mera fusk
Strax före VM i skidskytte åkte flera ryska skidskyttar dit för doping. Svenskarna reagerade mot dessa notoriska fuskare och krävde åtgärder. Flera påtalade även detta på sina bloggar. Åkare och ledare blev då hotade på olika sätt och frågan blev om man skulle åka till Ryssland eller inte inför världscupfinalen.

Och visst är det bedrövligt med fusk och hot men jag är inte direkt förvånad för självklart finns det mycket kvar av den gamla kommunistiska kulturen, både med doping och hot mot människor.

Nu är man i alla fall där och det har satt in mycket vakter. Det har också erbjudits till åkare men Pichler såväl som Björndalen har tackat nej till livvakter. Ryssarna har alltså erkänt hot och har satt in 300 vakter.

Men man tycker att det borde vara fel att lägga tävlingar där sådana åtgärder måste vidtas. Fusket inom idrotten måste bort och jag tycker nog att man ska gå in med avstängningar på livstid, självklart med god rättssäkerhet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.