Idag kommer det att bli lite speciellt

Jag har nämligen fått förtroendet att sitta som ordförande på Byggnads årsmöte här i Umeå. Jag har i stort sett i hela mitt yrkesverksamma liv förutom några år i början haft min anställning inom företag i byggbranschen och sedan var jag på byggnadsarbetareförbundet som lokalombudsman på avd 37. Jag har även haft en del centrala uppdrag som ledamot i förhandlingsdelegationen för VVS avtalet. Det är i Byggnads jag fick det politiska intresset genom att på många olika sätt delta, främst i studiecirklar i många olika frågor.

Jag har mycket att tacka den fackliga organisationen för den fackliga och politiska skolningen jag fått. Jag hoppas att dagens ungdomar får samma chans och tar den för det finns mycket att göra politiskt i framtiden, inte minst att diskutera jobben.

Byggjobbarna är i en bransch som haft och har stora konjunktursvängningar och behoven av politiska beslut. Det finns hur mycket som helst att ta tag i när det gäller rättvise- och solidaritetsfrågorna.

Jag förstår verkligen att byggjobbarna blir förbannad då Maud Olofsson vill lägga sig i om byggjobbarna vill ha ett ackordslönesystem. De liknar inte till en enda millimeter de bonuslönesystem som höga chefer har. Jag har svårt att se hur dessa chefers prestation kan mätas, vilket är hur lätt som helst för byggjobbarna.

* Bygg billigt och ockra inte sen på hyran
Jag vet att det finns företag som jobbar seröst med byggande för att hålla nere produktionskostnaderna. T.ex. har NCC presenterat en husmodell som ser trevlig ut. Företaget har tagit tag i processen från start till mål och har tillsammans med ett arkitektföretag försökt finna en husmodell där hyran hamnar på en nivå runt 1200 kr kvadratmetern.

Det ger ändå en bra avkastning på det egna kapital som byggherren får in i projektet. Det förutsätter självklart att man sedan inte spekulerar i att höja hyran så mycket det går då man med andra modeller och inte samma styrning från början byggt betydligt dyrare.

Jag hoppas att det är möjligt att komma fram med detta och att man därmed kan bygga bostäder till en rimlig kostnad. Men också där onödiga ytor är borta samtidigt som lägenheterna är välplanerade och den yttre utformningen är tilltalande.

Det kommer inte finns utrymme framöver om vi ska ha rimliga boendekostnader för bostadsmarknaden att vara en stor del i spekulationsekonomin. Jag har funderat mycket över hur folk kan betala långt mycket mer för hus och bostadsrätter än vad det kostar att nyproducera.

Spekulationsekonomin har trissat upp byggproduktionskostnaderna och därmed varit en del i hyreshöjningarna. Marknadsanpassade hyror är ingen bra modell, men självklart ska fastighetsägarna ha en rimlig avkastning på sina fastigheter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.