Inte aktuellt med vare sig U2 eller Al Gore

Det har varit mycket snack om rockgruppen U2 och Al Gore att de skulle ställa upp på någon miljögala här i Umeå före klimatkonferensen i Köpenhamn. Våra kommunala tjänstemän har i budgetprocessen rätt och en skyldighet att komma med förslag om vad man tycker ska göras. Det gäller alla förvaltningar men sen är det politiken som bestämmer vad som ska vara med.

När det gäller U2 och Al Gore så har det politiskt inte funnits några förslag om att genomföra detta. Det är alltså INTE AKTUELLT och man bör inte tro på allt som man läser i tidningen. Se min hemsida för utförligt svar.

Svar på enkel fråga från Ingrid Eriksson, Rättvisepartiet Socialisterna
angående miljöjippo med Al Gore och U2.

1. Stöder du idén att dra hit U2 och Al Gore i juni för en kostnad av 30-40 miljoner?

Svar 1: Det har aldrig funnits något förslag om att Umeå kommun "ska dra hit U2 och Al Gore". Det har inte heller funnits något förslag om att Umeå kommun ska finansiera ett stort artistevenemang. Det är bra att jag får tillfälle att tillrättalägga missuppfattningar.

Bakgrunden är följande. I samband med att Umeå kommun mottog FN:s världspris för vår biblioteksutveckling passade våra representanter på att träffa personer som kan bidra till Kulturhuvudstadsarbetet. Bland andra ett par producenter som bl.a. har genomfört 2 Woodstock-festivaler och producerat många mycket kända internationella artister. Dom väckte idén att genomföra ett större evenemang i Umeå med fokus på klimatfrågan. Första förslaget var att tidsmässigt genomföra det före FN:s stora Klimatkonferens i Köpenhamn i december i år. Syftet var kunskaps- och opinionsbildning inför det nya Kyoto-protokollet som ska tecknas i Köpenhamn.

I deras ögon är Umeås nordliga läge mellan Arktis smältande is och Köpenhamn en perfekt plats för ett större klimatevenemang. Dom ville själva producera ett större evenemang med internationella artister och vetenskapsföreträdare i samarbete med en nationell och någon lokal arrangör. U2 och Al Gore var några av flera tänkbara dragplåster som producenterna hade ingångar till. Kommunens roll var att förmedla kontakter och undersöka intresse hos ev. lokala arrangörer och sponsorer. Kommunen fick samtidigt ett bra kunskapsunderlag för ev framtida större evenemang i samband med Kulturhuvudstadsåret.

Det var aldrig tal om något annat än ett evenemang som skulle gå runt på egna biljett- och försäljningsintäkter. Dessutom var initiativtagarnas avsikt att evenemanget skulle ge ett överskott som skulle doneras till klimatforskning. Det klargjordes från början att kommunal finansiering eller förlustgaranti inte skulle komma ifråga. Det var inte heller något som efterfrågades av initiativtagarna. Däremot försöker vi ha en öppen och hjälpsam attityd till entreprenörer som vill genomföra evenemang i Umeå. Det gäller både lokala och internationella evenemang.

2. Stöder du idén att Umeå ska söka vinter-OS?

Svar 2: Om Umeå ska fortsätta att utvecklas och växa så att vi kan tillföra resurser till vård och skola måste vi bli kända och attraktiva för inflyttare, investerare och företagare. Vi arbetar för att Kulturhuvudstadsåret ska bidra till att vi blir mer kända, mer attraktiva och att vi får ökade skatteintäkter. En utvärdering av Lille i Frankrike, som var Kulturhuvudstad 2004, visar att investeringen givit 10 gånger pengarna tillbaka. Ett annat resultat från tidigare Kulturhuvudstäder är att fastighetspriserna har stigit och lockat till ökade investeringar och till fortsatt utveckling. Vi måste alltså fortsätta att aktivt profilera Umeå om vi ska få en god utveckling och framtid. Det är inte aktuellt att söka OS. Däremot bör det alltid vara tillåtet för våra tjänstemän att lägga fram förslag och att väcka idéer i budgetprocessen som syftar till en långsiktigt god utveckling. Jantelag har jag fått nog av!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.