’För lite eller för mycket pengar’

"Ja se pengar, ja se pengar är till bekymmer för fattig som för rik" eller något åt det hållet sjöng Thore Skogman i någon låt som jag tror hette penninggaloppen för en hel del år sedan.

Visst är det sant och kortfattat är det väl så att de som har pengar eller rent ut av mycket pengar har ständiga bekymmer om hur man ska få pengahögen att växa ännu snabbare. En del av detta har väl avspeglats i den globala krisen vi befinner oss i idag. Utan att säkert veta så är det mycket stora summor som försvunnit och inte minst från pensionspengarna.

Det har inneburit och innebär även framledes att överallt där vi har förmånsbestämda pensioner till exempel i något av de kommunala bolagen så var man under fjolåret tvungen att göra stora avsättningar till just pensionerna. Så är det också över hela världen och vart det tar vägen med pensionssparandet är inte överblickbart. AP-fonderna behöver nog utdelningar om de ska kunna betala sina åtaganden och som jag sagt förut så är jag fundersam på hur en del diskuterar då de säger att bolagen inte ska ge utdelning.

Det är naturligtvis ett ännu värre problem för de som saknar pengar och lever i armod och rena fattigdomen. Så blir det numera för många kommuner då inte pengarna räcker till och staten inte tillskjuter några medel. Det innebär att kommunerna tvingas säga upp folk vilket gör att ännu fler får dåligt med pengar att röra sig med.

Men kommunerna är nödgad att skära i verksamheten när staten inte bidrar med mera pengar, samtidigt som statens budgetunderskott ska betalas av framtida generationer. Precis som det har varit med avsättning av pensionerna i kommunal verksamhet före 1997.

Det var förvånande att flera av de borgliga ledamöterna i kommunfullmäktige igår ville föreslå en massa åtgärder som självklart kostar pengar samtidigt som vi tappar fruktansvärt mycket pengar i år, men även nästa år. Detta då regeringen helt enkelt skiter i hur kommuner och landsting har det ekonomiskt.

En kommentar

  1. Liljan Brännström

    Hur långt får en regering gå i sin ekonomi innan någon säger ”Stopp”? Är det inte en regerings skyldighet att tänka på oss medborgare och särskilt då de svagare som inte kan försvara sig oavsett vilket parti man står för?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.