Regeringens politik för ungdomar en katastrof

Ungdomsarbetslösheten bland ungdomar i Sverige ligger i topp bland EU:s medlemmar, vilket inte är en smickrande placering. Jag har tittat på hur det ser ut i den bransch som jag kommer ifrån. Där går eleverna först igenom gymnasiet med lite praktik ute i företagen och sedan gör man färdig sin utbildning ute i företagen. Man är inte yrkesarbetare förrän man gjort detta till skillnad mot andra yrken.

I Västerbotten finns idag 243 lärlingar inskrivna på arbetsförmedlingen gentemot 74 för ett år sedan. På ett år har antalet arbetslösa lärlingar stigit med 3 gånger. En katastrof.

Det visar sig att det tagits in för många i gymnasieskolan och nu ska det dessutom med det alldeles för generösa friskolesystemet starta ytterligare byggutbildningar vilket innebär att fler kommer att stå utan en möjlighet att färdigställa sin utbildning.

Byggarbetsgivarna har varit tveksamma till att öka antalet gymnasieplatser men törs självklart inte av ideologiska skäl gå emot friskolor.

Det här visar på ett ruttet system som inte fungerar, varken idag eller i framtiden, då ungdomarna inte kommer att bli yrkesarbetare och kunna göra färdigt sin utbildning.

Kommunerna kommer att få ännu svårare att behålla standarden på byggutbildningen och det blir ännu svårare att få ut eleverna i företagen under både utbildningstiden och färdigutbildningstiden efter gymnasiet.

Regeringens politik för våra ungdomar både när det gäller utbildning och jobb är en katastrof. Systemet med byggutbildningen är väl att få till stånd ett överutbud av byggfolk för att därmed tvinga fram ännu sämre anställningsförmåner och lönesystem. Det ska bli som förut att byggjobbarna ska stå med mössan i hand och be om att få arbeta.

En kommentar

  1. Christer Björkman

    Du har så lätt att skylla på regeringen för allt. Under Socialdemokraternas tid såg det inte ett dugg bättre ut egentligen.

    Här finns diagram på hur ungdomsarbetslösheten sett ut i Sverige och resten av europa över tid:

    http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Arbetsmarknad/Arbetsloshet/ungdomsarbetsloshet/

    En markant ökning av arbetslösheten skedde 2000-2005 i Sverige jämför med resten av europa.

    Hur kommenterar du det Lennart?

    Ps. Jag är medveten om att du ignorerar kommentarer men du kanske läser iaf.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.