Det finns trots allt en framtid

I gårdagens VK skrev rektor Göran Sandberg en intressant artikel om hur han ser på den framtid som håller på att skapas med det nya konstnärliga campus, som är under uppförande vid stranden av Umeälven. Blir inte området ett kreativt centrum så kommer inte det att bero på miljön i alla fall.

Jag tycker artikeln speglar den framtidstro som trots allt finns i Umeå och läs gärna artikeln . Tyvärr finns det väl även i detta fall en del människor som med berått mod vill hindra denna utveckling. Jag tycker det är synd att det finns några enstaka människor som utan att ta konsekvenserna av sitt handlande ständigt motarbetar Umeås utveckling. En utveckling som gjort det möjligt för dem att komma till Umeå och få bo och jobba här.

*I vissa länder finns det tillväxt

Det är besvärligt med tillväxten och därmed också skatteintäkterna till kommunerna som blir mindre och mindre för varje ny prognos. Det gör att kommunerna kommer att ha färre anställda de närmsta åren och att arbetslösheten ökar, skatteintäkterna blir mindre och bollen rullar vidare.

Glädjande nog finns det länder där det blir en uppgång redan i år och det är i utvecklingsländerna som redan under innevarande år får en tillväxtökning på över 1 % och som nästa år ökar med runt 4,5 %.

Kina ökar nästa år med nästan 8 % och Indien också ganska mycket. Det gäller därför för svenska företag att vara där och sälja sina grejor och sina kompetenser. När det gäller det senare så bör även den offentliga sektorn hänga på vilket skulle rädda en hel del jobb och skatteintäkter på hemmaplan.

Frågan är dock om vi har de kunskaper om länderna som krävs. Ibland har vi har för lätt att tycka och tro att det går att bete sig på samma sätt där som här vilket är helt fel.

Tänk om vi hade en regering som jobbade hårdare med tillväxtfrågorna och som i stället för att sänka skatten för de som har det bäst prioriterade välfärden vilket också ger jobb.

En kommentar

 1. Urban Bengtson, idékonsult

  Rektor Göran Sandbergs, Umeå universitet, debattinlägg är intressant.

  Det är också det Balticgruppens Krister Olsson och Staffan Ling skrev tidigare, den 16/6
  Vem bryr sig om tillväxten i Umeå
  som kan läsas på
  http://www.vk.se/Article.jsp?article=285656

  Den 18/6 hade jag ett inlägg på liknande tema med rubriken
  Tjänsteföretagande i tiden
  som finns på
  http://www.vk.se/Article.jsp?article=285874

  Hoppas nu också att ni politiker ger er in i debatten om framtidens Umeå.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.