Är det rätt att asfaltera alla gång och cykelvägar

Så är dagens stavgångspromenad avklarad och det blev två och en halv timme idag i gassande sol, men det går bara bra om man ser till att man har tillräckligt med dricka med sig.

Jag som promenerar mycket och ser hur våra gång och cykelvägar ser ut funderar över om vi inte lägger för många med asfalt. Går man strandpromenaden från Gamla bron och hela vägen upp mot Baggböle så är inte den vägen asfalterad men den håller mycket bättre standard än många många fler.

Börjar en cykelbana utan asfalt blir lite härjad av väderleken så är det bara att ta en liten traktor och sladda till den.

När asfalterade cykelvägar börja spricka sönder och dessutom få lite andra skador är det inte lätt att laga den. Visst vet jag att det finns rullskidåkare som tycker att asfalten är ett måste men kanske skulle det vara affär och hålla några cykelbanor riktigt i bra klass just för det ändamålet och sedan ha flera banor som inte är asfalterade. Ur miljösynpunkt måste det vara ett bättre alternativ än asfalt

5 kommentarer

 1. Jag

  Varför är Umeå kommun så snabb när det gäller att riva upp all asfalt, men så långsam att färdigställa och lägga tillbaka asfalten. Vem älskar dammiga och gropiga gator hela sommaren?

 2. John

  Asfaltera först igen där ni rivit upp i halva stan,,,!Det går ju knappt ta sig fram någonstans. In med resurser!

 3. IngMarie

  Provat att styra rullstol eller för den delen barnvagn efter en oasfalterad väg? Det är ingen hit kan jag tala om så låt asfalten vara kvar så alla kan ta sig fram.

 4. Åsiktsmaskinen

  Jag som både promenerar och cyklar mycket och ser hur våra gång och cykelvägar ser ut undrar om vi inte lägger FÖR LITE asfalt.

  En bra lagd asfaltsväg behöver heller inte underhållas speciellt mycket.

  Dessutom är en asfaltsväg mycket säkrare än en grusväg.

  Men vill du ha fler grusvägar kan du ju börja med E4:an genom stan .

 5. Conny Karlsson

  Skall man göra gruvägar då krävs det ett kunnande som inte finns idag. Se på grusvägen runt Nydala sjön, helt bedrövlig gå nästan inte att cykla efter med all sprängsten som är lagd. En grusväg skall innehålla stora delar av lera för att binda gruset så att ytan blir plan. Är det en entreprenör eller kommunens eget folk som gjort om gång och cykelbanan runt Nydala så saknar de iallafall kompetens att göra grusvägar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.