Att plocka bär kan ge en extra slant i svåra tider

 

Nu nalkas snart bärsäsongen här i Norrland. Det blir väl som vanligt att det börjar med blåbär och med hjortron. Det gäller att ta vara på vad naturen ger så att de slipper odlas och framställas på annat sätt. Det är gott, det är nyttigt och inte minst blåbären sägs ju vara en av de bästa antioxidanterna som finns. Efter blåbären och hjortronen kommer så lingonen plus en massa andra bär och frukter.
 
Jag har röda och svarta vinbär och det är inget fel på dessa heller även om jag föredrar de svarta vinbären.
 
För att få dessa till en industriråvara behövs plockare och nu kommer folk hit framför allt från asiatiska länder och plockar, främst Thailändare men även en del Kineser dyker upp och plockar och säljer. Det har visserligen varit en del problem på vissa ställen och framförallt hur de behandlas men under den tid de är här får de ihop en summa pengar som räcker länge när de kommer hem.
 
Det som jag förundras över är varför vi svenskar själva har slutat att ta vara på vad den svenska skogen och naturen ger. Klimatmässigt är det fel att folk måste flyga hit för att plocka till vår industri.
 
Att plocka bär kan ju vara ett bra extraknäck för många som fått det svårt med ekonomin på grund av högerregeringens politik. A-kassan har ju också sänkts och fått sämre villkor så även för arbetslösa så borde bärplockning vara ett extraknäck som inte gör att man tvingas avstå från A-kassa.
 
Det har varit svårt och ont om sommarjobb för många ungdomar och visst borde våra bärföretag försöka få med sig ungdomar ut i skogen när de klarar av att rekrytera från Kina och Thailand. Kanske det har gått så långt för gammal och för ung att man inte ser bärplockning som ett sätt att få sig lite extrainkomst.
 
Min uppmaning blir att ta på er riktiga kläder och gå ut i skogen och plocka bär kan vara ett gott råd från en som vet och har tillbringat många hundratals timmar i skogen för att få ihop lite extra förtjänst
Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.