Ekologisk odling en bluff ur miljösynpunkt ?

 

Vad är bra eller dåligt miljöval har blivit ett försäljningsargument då många konsumenter tar miljöhoten på allvar. Ekologiskt odlat stiger undan för undan på försäljningslistorna.
Sveriges konsumenter är förhållandevis miljömedvetna men det kommer också rapporter som gör att man känner sig lurad.
 
Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) menar i en rapport att ekologisk odling är mer skadlig för miljön än odling på konvitionellt sätt i jordbruket.
Orsakerna är att det blir mycket mindre skördar och därmed behövs mycket större arealer för att producera samma mängd mat.
 
SLU forskningen visar att ekologisk odling utarmar markens näringsförråd och det blir upp till 50 % mindre skörd och dessutom ger det större näringsläckage.
 
Har marknaden nu tagit ekologisk odling som intäkt för människors oro för miljön och för att kunna sälja sina produkter till högre priser. Det är en katastrof om vi nu på grund av oron för miljön luras in i något som kanske är sämre än hur vi odlar idag.
Det här visar bara på att vi går åt vissa håll i trender utan att vi vet vad som är långsiktigt bäst

En kommentar

  1. Christine Svensson

    Du skriver så här:
    ”Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) menar i en rapport att ekologisk odling är mer skadlig för miljön än odling på konvitionellt sätt i jordbruket.
    Orsakerna är att det blir mycket mindre skördar och därmed behövs mycket större arealer för att producera samma mängd mat.”
    Är du säker på att du läst/tolkat rätt? Det kan vi ju i.o.f förstå att det behövs större arealer om man ska odla konventionellt efter dagens storlek på besättningarna, om det nu är exv mjölk som produceras på gården. För den skull ska vi väl inte säga nej till ekologisk odling utan i stället måste det ju göras något åt att bönderna inte ska behöva ha så stora besättningar föra att klara sig på det dom gör. Någonstans måste det ju finnas en balans så att vi inte ska behöva ge våra barn och barnbarn etc. onödigt gift i framtiden. Eller vad tycker du Lennart?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.