Kommunerna förblöder men försvarsministern inser inte att det är mer pengar som behövs om räddningstjänsten ska var orörd

 

Idag fick bloggen vänta tills i eftermiddag då det var så mycket annat i det fina vädret som skulle göras. När man står och knogar med än det ena eller andra kommer ändå tankarna att hamna på regeringen och jag får funderingar över hur de egentligen har tänkt det.
 
Sveriges kommuner har en mycket besvärlig situation och mycket beror på regeringens förda politik men även avsaknad av åtgärder för att klara välfärden ute i kommunerna.
 
Det är 15 000 personer som utförsäkras ur försäkringskassan årsskiftet och ytterligare 8000 nästa år. De här personerna har ingen annan möjlighet än att gå till kommunen och få socialbidrag. Det har regeringen inte tänkt ge några pengar till kommunerna för att klara.
 
Igår hörde jag försvarsministern klaga på att kommunerna dragit ned på räddningstjänsten med anledning av det som hände i Rinkeby. Med de stora tapp kommunerna har både på intäktssidan och utgiftssidan så är det ingen verksamhet som kan lämnas orörd.
 
Jag är säker på att man följt de lagar och regler som säger hur och vilka resurser som ska finnas i räddningstjänsten men det är klart att servicenivån blir lägre om inte pengarna räcker. Så är det inom skolan, äldreomsorgen att standarden får sänkas om det inte finns pengar men det kan ju regeringen åtgärda genom att tillföra mera resurser till kommun Sverige.
 
Det var ett magstarkt uttalande av en försvarsminister att säga att hans verksamhet och hans ansvarområde är viktigare än alla andra områden i kommunerna. Nu kanske ändå Stockholmskommunerna kunde höja skatten för att klara av sin verksamhet men den möjligheten finns inte för de flesta andra kommunerna

3 kommentarer

 1. Elof

  Vad gäller umeås del sluta kasta ut så mycket pengar på Kulturhuvudstadsåret så ska ni se att ni har råd med brandmän!

 2. betraktaren

  Håller med föregående (Elof) talare/skrivare!!
  Lägg ner det där om kulturhuvudstad. Det rör ju oss alla även inlandsbon, eller hur?

 3. Umebo

  Det är väl inte bara Umeå som fått sin ekonomi förstörd av borgarnas politik. Vad Umeå behöver är en bättre regering som ger förutsättningar för kultur och rättvisa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.