Folkpartiet vill förstatliga

Om man ska gå utifrån vad som har stått nyligen i en debattartikel så vill Folkpartiet förstatliga den svenska skolan då Jan Björklund skyller resultatförsämringarna i skolan på kommunerna.

Visserligen skulle kommunerna kunnat ha en ännu bättre skola om man fått mer pengar av regeringen, men de har istället urholkat bidragen.
 
Vi som har varit med ett tag kommer ihåg när skolan var statlig och jag tror inte på den modellen. Det fanns massor med regler med bland annat delningstal för klasstorlekar och den besvärliga processen vid byggande av skolor.
 
Det fanns visserligen skolstyrelser även då men skolstyrelser som var avlövade. Styrelser utan några egna pengar är ingen bra demokratisk lösning och enligt min uppfattning är staten inget föredöme när det kommer till att styra sin verksamhet.
 
Ta bara detta med hur staten styr och har styrt arbetsförmedlingarna och Försäkringskassan. Då inser man att styrsättet inte har varit till någon fördel. Då kan heller inte lokala folkpartister peta i detaljer såsom de brukar göra.
Etiketter: , , ,

7 kommentarer

  1. hans

    Det som Holmlund är flitigast att angripa är att det almänna skall sköta vissa funktioner. Privatisering är det han förespråkar i alla lägen. Holmlund skulle kunna bli en bra företrädare i moderaterna.

  2. kattis

    hej lennart
    Nog måste det väl gå att skriva sin blogg på ledig tid ska vi skattebetalare betala din lön när du sitter och skriver under arbetstid. Har ni så lite att göra på kommunen kanske, att ni måste ha utfyllnadstid typ bloggtid.I dessa besparingstider kan ni kanske säga upp folk på kontoret och lägga de till skolan i stället.

  3. S.Lenn Pettersson

    Dagens skola visar stor skillnader mellan kommuner vad gäller resultat och kostnad. Umeå ligger dåligt till, hög elevkostnad, lågt resultatvärde. Sellgren har visat detta tidigare i sin blogg. Vad säger hr Holnmlund om detta? Grundskole-eleven kostar Umeå 89135 kr – plats 253 bland 290 kommuner.
    Resultatet i skolan gav plats 239 för Umeå.
    Umeås elevkostnad i gymnasiet var drygt en miljon Det gav plats 239 i landet.
    Varför får Umeå så dåliga placeringar LH? Du ropar på med statliga pengar. Men Umeås höga kostnader ger ju inga bra reultat.
    Är det inte värt diskussion om mya lösningar?

  4. Kent-Roger Hörling

    Märkligt att Lennart försvarar den skolpolitik som Göran Persson stod för. Märk att de små kommunerna ofta besitter
    undermålig kompetens i skolfrågor. Att statens regelstyrning var överlägsen den målstyrning som idag allt för länge präglat kommunernas skolplaner ser alla insatta.

    Skolan finansieras av bl.a. statliga pengar och bör självklart även styras av de som betalar. Ansvar för både ekonomi och verksamhet är självklart för oss FP:are. Att staten skall betala infantila S-ideer i kommunerna är faktiskt rätt enfaldigt. Mer regler och kontroll för skattepengarna är att föredra.

  5. Kent-Roger Hörling

    Lennart är på många sätt en duktig kommunföreträdare.
    Självförtroendet är som vanligt ”på topp”. Men, alla har sina begränsningar. Även broder Lennart. Skolpolitiken som Lennart och hans kamrater står för har föga stöd i Sverige.

    Däremot kan jag garantera att FP:s förtroende när det gäller skolan är betydligt större. Att återgå till en statlig kontroll över skolan är självklar för det stora flertalet. Att lokala S-politiker m.fl. skall ha makten över den Svenska skolan har helt enkelt inget berättigat folkligt stöd. Som tur är.

  6. Jan Rundström

    Kommunen är en utmärkt plattform för skolan. De som beslutar finns nära föräldrarna, kan lyssna till opinion och jobba för skolans bästa.

    Men förstå detta den som kan: Det finns pengar i den kommunala budgeten till diverse extravaganser. Men det finns inte pengar till tekniskt underhåll och bevarande av Sofiehemsskolan. En populär, välskött och kommunal toppenskola. Dessutom med ett bergfast elevunderlag.

    Elever är idag något man konkurrerar om. Det betyder att man måste satsa. Att idogt försöka lägga ner en bra skola vart 5:e år är inget övertygande argument för kommunala skolor.

  7. Klas Wiberg

    Att besluten skall tas där verksamheten finns är en bra regel. Vad som behövs är tydliga regler och kontroller från staten. Kommunerna måste då se till att lärarna vidareutbildas, att personella resurser finns och att regelbundna prov genomförs. Kommunerna får inte använda vård skola och omsorg som budgetregulatorer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.