Utdelningar och pensioner

Finansminister Borg har gått ut och tyckt att Svenskt Näringsliv ska uppmana sina medlemmar att vara försiktig med VD-löner, arvoden, bonusar och utdelningar. Och visst känner man sympati för uttalandet som framförallt rör VD-löner, arvoden och bonusar men vad händer om utdelningar uteblir?

Svenskt Näringslivs Urban Bäckström säger sig ha tröttnat på de ständiga angreppen. Han säger att Borg är okunnig om hur arbetsgivarna är organiserade och att organisationen inte har inflytande över ersättningar i banker och i utdelningspolitiken. Han menar dessutom att de stora företagen är globala och att det inte kan kopplas till avtalsrörelsen.

Men man kan spekulera lite i vad som händer med pensionerna om utdelningarna stannar av. Likaså om värdet på aktier sjunker. Det är fruktansvärt mycket pensionspengar som är satta i aktier och fastigheter, både i det allmänna pensionssystemet och i tjänstepensionssystemet.

Och finns det inga utdelningar – hur säkerställs då pensionerna? och blir det ingen avkastning sjunker ju pensionerna för varje dag som går. Det måste vara omöjligt att pensionssystem enbart ska kunna leva på att aktierna stiger i värde. Aktierna går ju upp och ner och värdet på aktierna beror på hur företagen går.

Men vart ska pensionspengarna i annat fall placeras? Då finns nog ingen annan väg än att de lånas ut och på detta ska pensionsspararna ha ränta så att inte värdet urholkas. Och till vilka ska de lånas ut och ge avkastning? Hur man än vänder sig så har man ändan bak.

När börserna och värdet nu sjunkit sjunker också pensionerna. Och det finns nog all anledning att alla funderar över detta med vinster för de pengar vi avsätter till pensionerna måste värdesäkras på något sätt. Men tills vi vet vad det nya sättet att värdesäkra pensionerna är bör vinsterna används till att satsas på framtida jobb i bolag, helst i Sverige.

Jag tillhör den grupp som vill att pensionspengarna ska värdesäkras och var fås den värdesäkringen utan avkastning? Att bara låna ut pengarna till staten kan inte vara det enda alternativet, för staten kan ju inte bara öka sina skulder. Ja, det var bara några små funderingar över en snedvriden debatt om utdelningar och vad utdelningar ska användas till.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.