Kampen på högerkanten

Att den politiska kartan har förändrats i grunden lämnar jag osagt men det har i varje fall skett en betydande förskjutning. Just nu pågår ett litet envig inom allianspartierna om vilket parti som ligger längst ut till höger värderingsmässigt. Efter valet har Centern tagit ett grepp men håller nu på att utmanas i detta av Folkpartiet.

Bland annat Centerns inställning till LAS och deras övergång från den generella välfärspolitiken till en grundtrygghet är exempel på hur de äntrade kantpositionen. Men också synen på arbetsrätten.

Nu kommer dessa attacker även från Folkpartiet när det gäller arbetsrätten men högervridningen syns också inom andra områden. Ett ex är synen på flyktingpolitiken. Men när det gäller arbetsrätten så är det få länder som har så flexibel lagstiftning som Sverige när det gäller uppsägning på grund av arbetsbrist. Inte en enda person har sagts upp på Volvo lastvagnar i Gent i Belgien när krisen slagit till och det beror på den kostnad det finns i samband med uppsägningar. LAS är inte heller orsaken till ungdomsarbetslösheten.

* Inkomsttrygghet

I dagens VK redovisar Karin Rebas från den liberala nyhetsbyrån något som jag bloggat om flera gånger tidigare nämligen att det i a-kassan inte längre råder någon inkomsttrygghet då 80 % i ersättning endast omfattas av 13 % av de försäkrade. Det innebär att många fackförbund tecknat tilläggsförsäkringar då deras medlemmar vill ha en inkomsttrygghet vid arbetslöshet. Hon kräver signaler från regeringen vad man vill med a-kassan, men Littorin har ju tidigare sagt blankt nej.

Ska vi få en inkomsttrygghet vid arbetslöshet så måste en ny regering till. Vi har talat om vad vi vill på vår Jobbkongress och målet är att 80 % ska ha 80 % i ersättning vid arbetslöshet.

 

2 kommentarer

  1. R(obban)

    Politikerföraktet spär Du/ni på med att alltid framhäva hur mycket fel andra har eller gör. Det är destruktivt. Det är inte så konstigt att intresset för politiken är så lågt.
    Vi röstar ju på dom som har dom bästa och trovärdigaste ideerna, inte på dom som kastar mest skit. Tänk på det!
    Nej! Ta nu fram kreativiteten.Det är mycket mer trovärdigt att presentera sin egen lösning på ett positivt sätt.

  2. TC

    Och sossarna väljer nu att ingå i samma regering som kommunisterna i Vänsterpartiet.
    A-kassan borde vara en inkomstbortfallsförsäkring som helt och hållet hanteras av fackföreningarna som då själva, utan politikernas inblandning, bestämmer nivån på utbetalningarna och då anpassar dessa så att de helt o hållet kan finansieras via medlemmarnas via inbetalningskort betalade försäkringsmedlemsavgifter, medan staten använder skattebetalarnas inbetalade skatter o avgifter till att ge exakt samma grundtrygghet till alla med en behovsprövad tilläggsersättning utöver det gemensamma grundbeloppet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.