Förstatligandet av djurskyddet

Statens jordbruksverk har konstaterat att förstatligandet av djurskyddet har lett till att antalet personer som arbetare med detta har minskat kraftig, upp till 50 personer färre jobbar med detta nu jämfört med tidigare.

Länsveterinären Fredrik Holm säger bl.a. att "det är oerhört frustrerande" och att många enheter inte har möjlighet att göra kontroller av den typ som Djurrättsalliansen gjorde.

Argumentationen var att djurskyddet skulle bli bättre med ett förstatligande, vilket många kommunpolitiker inte trodde på. Men att resultatet skulle visa sig så snabbt trodde jag inte.

Men det säger sig själv att om man ska sänka skatterna så mycket som man har gjort att kostnaderna måste minska någonstans. Jag undrar om jordbruksministern, centerpartisten Erlandsson, tillika själv näringsidkare inom näringen är nöjd. Han kritiserar länsstyrelserna men det är ju regeringens lokala organisation. Centern har även sagt att det är för mycket byråkrati, för mycket regler och för krångliga regler.

När vi skulle försöka göra en samlad organisation för de inspektioner som fanns inom miljöområdet så blev det ett ramaskri i flera av de mindre kommunerna. De ville inte vara med för inspektörerna i Umeå var för besvärliga och hotade näringen. Jag t.o.m. fått samtal just över irritationen gällande djurinspektionerna. Sen om bemötandet alltid har varit korrekt är väl svårt att sia om. Jag kan tänka mig att dessa frågor påminner om de uppgifter jag själv hade när det gäller arbetsmiljöfrågor och skyddsronder. Nog hände det att man blev förbannad och irriterad när man såg hur det såg ut.

 

Etiketter:

2 kommentarer

  1. Kerstin

    Tack, nu kom vi ett steg framåt i frågen; Kontrollerna fungerar inte alls. Tur då att osjälviska, obetalda djurvänner gör ngt åt det. Kan inte S också agera med påtryckningar mot C och Erlandsson, som ligger väldigt lågt! Näringsförbud, höga böter osv behövs, naturligtvis årliga kontroller. Eller hur Holmlund?

  2. UMEBLOGGEN.SE

    Djurskyddet tar hänsyn till socialdemokrater? Beklagligtvis är det vägen att gå. Stoppa brottslingar och satsa på en politik som leder konstruktivt framåt! Positiva arbetare inom alliansen kan nås och arbetar för ett korrekt hanterande av djur men även odjur som speglar förespråkares fel sida oavsett vilken sida djuret tillhör!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.