Arbetslösheten upp 51 procent

Littorin fick rätt när han sa att 2009 och 2010 skulle bli två ordentliga ”skitår” och det är ju klart att det blir så med en sådan politik. Siffrorna för 2009 börjar komma och det är bara att konstatera att arbetslösheten under fjolåret har fördubblats.

 

Orsaken är delvis att den fria marknadsekonomin havererat. Förloppet startade i marknadsekonomins förlovade land, USA, men de åtgärder högerregeringen har vidtagit är otillräckliga. Det hade varit bättre med aktiva åtgärder än det passiva stödet.

I Västerbotten har 8 % hamnat utanför arbetsmarknaden, vilket är drygt 13 000 personer. Samtidigt har ökningen av långtidsarbetslösa stigit med 65 %. Arbetslösheten är även högre bland män än kvinnor; 9,7 respektive 6,2 procent.

Ungdomsarbetslösheten är kanske ändå det mest allvarliga men en ljusning i mörkret är Balticgruppen glädjande satsning på 20 miljoner kronor i Umeå för att tillsammans med kommunen försöka få ned ungdomsarbetslösheten. En oerhört vikig signal då alla dessa unga personer kommer att behövas i framtiden.

Etiketter: , , ,

4 kommentarer

  1. Getou

    Dags att börja kolla runt vad dina och mina partikamrater gör. tex. conny Forsström censurförespråkaren pga. att han inte svarar på kommentarer. Alejandro är dock bättre. En posiv överaskning, dock med kommunistvibbar.

  2. Johan Karlsson

    Så det var kapitalismens fel att regleringarna och den statliga inblandningen fick bolånemarknaden i USA att kollapsa?

  3. Kajsa

    Det har nog inte spelat någon roll vilken politik som styrt landet då det kollapsade hösten 2009. Vi vet att det kommer att bli en arbetskraftsbrist inom ett par år når det sin topp om inte pensionärerna fortsätter att stanna kvar på sina poster, vad jag förstår tillhör du dem som inte inser när det är dags att lämna över stafettpinnen. Ge ungdomen en chans!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.