LAS behövs

Det har inte minst från centern förts en ständig diskussion om att Lagen om anställningsskydd ska luckrats upp, detta trots att det är billigare för företag att säga upp människor i Sverige än i till exempel Belgien. Det såg vi bland annat när det gäller Volvo här i Umeå.

Ett annat exempel är de sex anställda på posten, även detta Umeå, som sades upp för att de ansågs jobba för sakta. Som icke-insatt är svårt att bedöma om det var ett svepskäl eller inte men i de centrala förhandlingarna backar nu posten. Exemplet om något visar på hur viktigt det är att LAS finns för annars skulle den äldre arbetskraften kastas ut ur företagen.

Lagen tillkom just för att skydda den äldre arbetskraften då företagen systematiskt gjorde sig av med de äldre, något som de verkar vilja göra även idag. Och om regeringen försämrar lagen så är det ytterligare ett sätt att diskriminera äldre personer vilket är förbjudet men tyvärr har ju regeringen redan tidigare valt att diskriminera äldre t.ex. när det gäller skatterna.

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.