Hushållsnära tjänster för de rikaste

Hushållsnära tjänster är till för de som har det bäst i samhället och människor med de högsta inkomsterna. Detta visar sig nu också svart på vitt. 440 miljoner i skattereduktion är resultatet för föregående år och det är nästan bara undantagsvis det är någon annan än höginkomsttagare som har nyttjat möjligheten av de 92 000 personer som gjorde det.

Hälften av landets inkomsttagare har en inkomst som understiger 200 000 i inkomst per år. Av dessa är det 6 promille som har nyttjat skattereduktionen. Medan de som har en inkomst över en halv miljon kronor per år så är det 5 procent som har fått skatten reducerat. I Danderyd och Lidingö är det 7 resp. 4,5 procent som fått skattereduktion för hushållsnära tjänster.

I Västerbotten, t.ex. i Åsele och Storuman, så är det endast 1 promille som har haft råd med hushållsnära tjänster. Vi har kunnat se rubriker där borgliga politiker slagit sig för bröstet och jublat över möjligheten med hushållsnära tjänster och det kan man ju förstå. Ur deras sätt att se det är det ju träffsäkert och vilka som man prioriterar, nämligen de som redan har det bäst ställt.

Det är i detta som den stora politiska skillnaden finns. Högerpolitiken tar inte hänsyn till låginkomsttagare och de människor som är sjuka och arbetslösa. En mycket orättvis och cynisk politik.

4 kommentarer

 1. Umeåboende

  6 promille av hälften av 5 miljoner inkomsttagare ger 15 000 låginkomsttagare som nyttjar hushållsnära tjänster. Med 100 000 inkomsttagare som har över en halv miljon kr i inkomst (drygt 48 000 kr/mån) och 5 % nyttjat blir det 5 000 inkomsttagare. Dvs tre gånger fler, 15 000 mot 5 000, med låg inkomst som är vinnare på avdrag för hushållsnära tjänster. Hur många som tjänar nästan 50 000 kr/mån i Sverige vet jag inte. Men jag vet att det är absoluta tal som ska jämföras, inte procent och promille. Då blir verkligheten sannare.

 2. Sven-Olov Edvinsson

  Gomorron Lennart, få jag ställa en fråga till dig: En av mina grannar har bytt fönster i huset och drar av byggfirmans arbetskostnaden för 23000:-. En annan granne har köpt fönsterskötsel (puts, omkittning) och städning varannan vecka av en städfirma för 20 000:-.

  Tycker du att det är någon skillnad? Vill du slopa alltihop? Hur vill du ta itu med svartjobbandet?

 3. Wotan

  Till Umeåboende: Alliansen brukar verkligen inte gilla att det är absoluta tal som används istället för procentsatser. Då blir det nämligen smärtsamt tydligt att det är de allra rikaste som tjänat allra mest på jobbavdraget, till exempel.

 4. Arbetare

  Till Umeåboende:
  Enl SCBs statistik har 22 342 st låginkomsttagare ( under 200000)nyttjat avdrag hushållsnära tjänster.
  70128 st personer som tjänat över 200000 har nyttjat avdrag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.