Moderat förakt

Moderaterna och bland annat Edvard Riedl har gång på gång sagt att en höjd sjukförsäkring och arbetslöshetsförsäkring är att gå från en arbetslinje till en bidragslinje.

Men jag tycker det visar på ett förakt och en fullständig okunskap om sjuka och arbetslösas situation. Även de flesta moderater tror väl ändå på att de allra flesta vill jobba, eller?
 
När det gäller den misslyckade jobbpolitiken och de ökade arbetslöshetssiffrorna har man genomgående skyllt allt på den globala finanskrisen. Men den cyniska politiken har också tagit sig uttryck i den nya sjukförsäkringspolitiken då gravt sjuka människor utförsäkras och ska prövas mot hela arbetsmarknaden.
 
Jag tror inte att arbetslösa och sjuka endast är ute efter ersättningarna från försäkringssystemet utan faktiskt vill jobba om det nu funnits jobb eller om de varit friska. Den moderata synen är att människor utnyttjar försäkringarna för att man inte vill jobba och därför ska ersättningarna sänkas så mycket så att människor tvingas till att jobba, även om man är sjuk, men när det inte finns några jobb?
 
Sen måste man också komma ihåg att alla de som arbetar har betalat en premie för att de kunna få en ersättningsnivå (där de flesta ska kunna ha 80 % av tidigare lön i ersättning) vid sjukdom eller arbetslöshet. Pengar som regeringen istället har stulit från löntagarna för att sänka skatten mest för de som tjänar mest. Resultatet av regeringens politik har blivit en allt större privatförsäkringsmarknad för att människor ska kunna betala lånet för sin bostad.
 
Men det finns inget motsatsförhållande mellan rimliga ersättningsnivåer i sjuk- och arbetslöshetsförsäkringarna och en jobblinje. Man måste kunna betala mat och hyra även om man är sjuk eller arbetslös.
Etiketter: , , ,

4 kommentarer

  1. Pelle

    Du har rätt Lennart det finns inget motsatsförhållande mellan jobblinjen och rimliga ersättningsnivåer.

    Men det finns ett stort motsatsförhållande mellan Moderaternas (alliansens) EGOISM-linje och de röd/grönas SOLIDARITETS-linje!

  2. lf

    Edvard Riedel lever i en mörkblå värld.Arbetare skall jobba och därmed jämnt.Många har p.g.a dålig arbetsmiljö dragit på sig sjukdomar och framförallt på äldre dagar haft svårt att hänga med.Dom skickas nu som boskap runt i olika instanser där dom vet att dom visst kan arbeta trots att deras läkare bedömt motsatsen.Har EV någonsin haft skit under naglarna?

  3. Bertil

    lf, hr Mörkblå (Riedl) har nog aldrig haft ”arbetarskit” under naglarna men mycket ”skit” kommer ur hans mun!

  4. Johan Karlsson

    De tre gökungarna Pelle, If och Bertil skriker nu högt när föräldrafåglarna drar ned på bidragsransonerna. Istället för att visa ödmjukhet mot de som stått för försörjningen gnäller de istället över att försörjaren trots allt har lite mer i plånboken än de som väljer att åka snålskjuts. Om de tre gökungarna istället provade att någon gång åstadkomma något själv tror jag de skulle komma till insikt att det faktiskt ger större tillfredsställelse att skapa något själv än att hela tiden bli matad av andra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.